Junts per Catalunya presenta esmenes a la Llei Celaá al Senat per garantir el català com a llengua vehicular a les escoles

En un total de 52 esmenes, Junts per Catalunya també reclama que totes les places escolars finançades amb recursos públics siguin gratuïtes i s’hi pugui accedir de manera equitativa 

El portaveu de Junts per Catalunya al Senat, Josep Lluís Cleries, i la portaveu d’Educació de Junts per Catalunya al Senat, Assumpció Castellví, han explicat aquest dimarts les 52 esmenes presentades per grup al Projecte de la nova Llei d’Educació, que busquen revertir “algunes carències importants” del text legislatiu. En aquest sentit, Cleries ha destacat “dues línies vermelles” que “fan impossible aprovar el text actual”, que són: “garantir el català com a llengua vehicular a les escoles”, i que “totes les places escolars finançades amb recursos públics siguin gratuïtes i s’hi pugui accedir de manera equitativa”.

De la seva banda,  Cleries ha advertit que aquesta llei “en cap cas blinda el català com a llengua vehicular”, perquè la llei parla “d’administracions educatives” i, per tant, també es refereix al Ministeri d’Educació. “Nosaltres proposem que sigui només competència de l’administració educativa autonòmica, és a dir, de la Generalitat de Catalunya”, ha dit. Pel que fa a l’escola concertada, el portaveu ha assegurat que “aquelles places sostingudes amb fons públics s’han d’oferir amb criteris d’equitat i gratuïtat”, abans d’afegir que “si la Llei queda aprovada tal i com està ara, hi haurà grups catalans i fins i tot independentistes que no respectaran la Llei d’Educació de Catalunya”.

La senadora Assumpció Castellví ha explicat que el model educatiu a Catalunya “és un model d’èxit” perquè hi participen conjuntament totes les places finançades amb fons públics, ja siguin centres públics o concertats. A més, ha detallat altres esmenes rellevants que Junts per Catalunya ha fet a la “Llei Celaá”, com ara: incloure a l’ESO el Llatí, la Filosofia i la Cultura Clàssica; tenir dret a una plaça de 0-3 anys per a que tots els nens/es d’aquestes edats s’escolaritzin; revertir la infravaloració que la Llei vol imposar als professors tècnics de la Formació Professional, i, el traspàs de Beques a la Generalitat de Catalunya.

Madrid

15 de desembre de 2020