Junts per Catalunya presenta al Senat un veto als Pressupostos Generals de l’Estat

També presenta veto a 19 seccions del Pressupost, incloent la Casa Reial, Hisenda, Economia, Treball i Defensa, entre d’altres

El grup de Junts per Catalunya al Senat ha presentat aquest divendres un veto als Pressupostos Generals de l’Estat presentats pel Govern de Pedro Sánchez. D’entrada, des de Junts per Catalunya considerem que la greu situació de crisi sanitària provocada per la COVID-19, una crisi que també és econòmica i social, no ha de tapar la greu crisi democràtica que pateix l’Estat espanyol en referència al conflicte polític que manté amb Catalunya. Els senadors asseguren que “no deixarem de treballar per aconseguir una solució política per a un conflicte que és clarament polític, i denunciem i denunciarem que la judicialització d’aquest conflicte no és ni serà la solució a la mateixa sota cap circumstància”.  D’altra banda, els Pressupostos Generals de l’Estat haurien de ser l’eina principal per poder dur a terme aquelles polítiques que donin resposta a les necessitats de la ciutadania, i aquests Pressupostos no van en aquesta línia, i molt menys des de l’òptica de Catalunya i els seus ciutadans. “Són uns Pressupostos que li donen l’esquena als catalans i no resolen l’espoli fiscal, però tampoc té present els deutes acumulats, els incompliments flagrants que minven de manera directa els ingressos i la qualitat de vida dels catalans”.

Els Pressupostos de l’autoproclamat “Govern més progressista de la història” no contemplen ni les ajudes ni les moratòries o exempcions en el pagament d’impostos necessaris per donar resposta a les necessitats de les famílies, treballadors, autònoms i empreses. “Presentem aquest veto per responsabilitat, per defensar als ciutadans i les ciutadanes, i per exigir al Govern espanyol que prengui mesures realistes, efectives i justes”. “El paper ho aguanta tot, però l’experiència ens demostra que no és així: les promeses incomplides i la pluja de milions es converteixen en promeses buides i caduques”. El projecte de Llei presentat, doncs, resulta “insuficient per afrontar amb èxit els reptes socials i econòmics que la societat catalana necessita”,encara més en una època de pandèmia, quan altres països europeus han incorporat partides específiques per combatre la COVID-19.

Així doncs, davant la presentació d’uns Pressupostos que donen l’esquena a Catalunya i als seus ciutadans, i en un marc de repressió sense voluntat de resoldre el conflicte polític per part de l’Estat, Junts per Catalunya presenta aquest veto als Pressupostos Generals de l’Estat i a 19 de les seves seccions, que són les següents: Casa Reial; Ministeri d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació; Justícia; Defensa; Hisenda; Interior; Transports, Mobilitat i  agenda urbana; Educació i formació professional; Treball i economia social; Indústria, comerç i turisme; Agricultura, pesca i alimentació; Política territorial i funció pública; Transició ecològica i repte demogràfic; Cultura i esport; Sanitat; Afers econòmics i transformació digital; Drets socials i agenda 2030; Inclusió, seguretat social i migracions; i universitats.

Madrid

11 de desembre de 2020