Junts per Catalunya manté que encara és possible arribar a un acord de govern amb Esquerra Republicana

Jordi Sànchez insisteix que Junts no especularà amb unes noves eleccions i obre la possibilitat d’oferir quatre vots per la investidura de Pere Aragonès si els republicans opten per conformar un govern amb la CUP i Comuns

Anna Erra és escollida presidenta del Consell Nacional de Junts i Josep Pagès surt elegit Defensor de l’afiliat

 

Junts per Catalunya manté la voluntat d’arribar a un acord de govern amb Esquerra Republicana tot i l’anunci dels republicans de la seva voluntat de fer un govern en solitari. “Nosaltres mantenim aquesta voluntat d’acord, estem convençuts que aquest acord és possible, no valen excuses” ha apuntat el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, que ha assegurat que Junts “hi serà, col·laborarà que l’acord arribi de forma ràpida i abans del 26-M. No hi haurà cap inconvenient per part nostra”. Durant una intervenció per videoconferència des de la presó de Lledoners en l’acte de cloenda del Congrés Nacional Extraordinari, el secretari general ha detallat que Junts ha fet una proposta “clara, transparent que no imposa tuteles, que no determina què ha de fer cada grup parlamentari”, però que el que sí que busca és que a Madrid “al Congrés de Diputats i al Parlament les forces independentistes actuïn coordinadament, perquè només fent valer la força d’unitat tindrem possibilitats de posar el govern espanyol contra les cordes”.

Jordi Sànchez ha mostrat la seva sorpresa per la proposta d’Esquerra Republicana de finalitzar les converses per formar govern després de 83 dies de negociacions i ha apuntat que li hauria agradat “que aquesta contundència del vicepresident Aragonès l’haguessin  tingut amb el govern de Pedro Sánchez quan després d’un govern d’un any i mig de facilitar-los la investidura no han tingut resultats”. El secretari general de Junts també ha assegurat que “no és cert que Junts hagi imposat cap tutela al president” sinó al contrari, que han mantingut que “el Govern de Catalunya no podia ser tutelat per ningú” i que si Pere Aragonès és investit president de la Generalitat “tindrà sempre el nostre reconeixement i suport com a president del país, perquè pugui exercir les seves funcions en plenitud”. El secretari general ha tornat a insistir que Junts no especula amb repetir eleccions i per això ha apuntat que si no fos possible aquest acord i Esquerra optés per formar govern amb altres formacions, Junts per Catalunya “estudiarà la possibilitat que quatre diputats i diputades facilitin aquesta investidura d’un front d’esquerres, entre ERC, Comuns i la CUP”.

Anna Erra, presidenta del Consell Nacional

 

L’acte de cloenda del Congrés Nacional Extraordinari l’ha tancat el president Carles Puigdemont, en videoconferència en directe des de Waterloo, que ha assegurat que el Congrés que s’ha celebrat aquest divendres i dissabte ha servit per sortir-ne “més reforçats, més preparats per assumir el rol que vam assumir, de fer una proposta política per sumar molta gent a un espai que està cridat a ser el gran espai central de l’independentisme efectiu”. El president Puigdemont també ha llançat un missatge de fortalesa de partit: “No s’han escatimat esforços per intentar diluir Junts, alguns ens volien rendit, però som aquí, amb una posició de fermesa, amb conviccions i amb lleialtat al país i a la seva gent”. Per Carles Puigdemont, Junts “existeix, mal que pesi a qui hagi de pesar, existeix amb força i encara que alguns voldrien pensar o creure o gosar fer política enviant-nos al córner, s’han trobat que som uns actors no del córner, sinó del mig de camp de la política catalana”.

 

Els parlaments de Jordi Sànchez i Carles Puigdemont s’han emmarcat en l’acte de cloenda del Congrés Nacional Extraordinari en què les persones afiliades han escollit Anna Erra com a presidenta del Consell Nacional amb el 72,54% dels vots favorables a la seva candidatura i una participació del 29,14% dels afiliats. D’altra banda, Josep Pagès ha estat escollit Defensor de l’afiliat amb un 64,16% fels vots a favor, per davant del 26,05% dels vots que ha obtingut l’altra candidata, Nereida Edo.

 

Al seu torn d’intervenció, la ja proclamada presidenta del Consell Nacional, Anna Erra, ha reivindicat els valors que caracteritzen el partit, de suma i unitat. “En aquesta construcció i estructuració del partit, tenim clar quins són els valors que ens identifiquen: la unitat i la proximitat. Som un partit transversal, obert a sumar totes les persones que tinguin l’objectiu de la independència, i amb visió municipalista“. Per la seva banda, el també proclamat Defensor de l’afiliat, Josep Pagès, ha celebrat l’alta participació i la transparència “que són els nostres signes d’identitat” i ha destacat el procés de conformació del partit, malgrat les circumstàncies:  “Fa pocs mesos que comença a caminar com a partit. Hem fet molts passos endavant i no ha estat fàcil, amb una pandèmia i processos electorals pel mig que han afegit feina”.

 

 

Barcelona, 8 de maig de 2021