Junts per Catalunya demana ser exigents amb els pressupostos generals de l’Estat, que respectin Catalunya i ofereixin solucions a la crisi derivada de la Covid

Laura Borràs: “Són uns mals pressupostos perquè no s’inclouen tres premisses bàsiques: l’equiparació amb el que aporta Catalunya a l’estat espanyol; unes garanties de compliment de les partides econòmiques; no resol els incompliments històrics del govern espanyol amb Catalunya”

 La vicepresidenta del partit Elsa Artadi exigeix al govern espanyol el pagament dels deutes pendents amb Catalunya i més inversió per a les famílies, PIME i els autònoms: “Hem de ser més exigents que mai”.

Junts per Catalunya ha qualificat d’insuficients els Pressupostos Generals de l’Estat i ha assegurat que ara més que mai cal ser exigents perquè siguin uns comptes que respectin Catalunya i donin resposta a les necessitats de la ciutadania. La portaveu de Junts per Catalunya, al Congrés, Laura Borràs, ha explicat que la xifra d’inversió per Catalunya és semblant a la del 2018, una xifra que aleshores es va considerar insuficient: “Si aquests 2.000MEUR no satisfeien les necessitats fa dos anys, encara menys ho fan avui en un context de crisi sanitària, econòmica i social”.

En una roda de premsa telemàtica, Borràs fet un repàs d’algunes de les esmenes que el Grup parlamentari ha presentat als comptes espanyols per fer valdre les necessitats de Catalunya i els catalans i per donar resposta a les necessitats en un moment com l’actual. En aquesta línia, ha criticat que no hi hagi un aixecament del control financer del ministeri d’Hisenda damunt les finances catalanes i que no hi hagi garanties d’execució de les inversions a Catalunya: “No han existit mai les garanties, governi qui governi a l’estat espanyol. L’incompliment ha estat sempre el mateix”.

Gestió dels fons europeus: de la cogovernança a la recentralització

La portaveu al Congrés també ha fet esment de la gestió dels fons europeus i ha lamentat que els hagi “incorporat com a espina dorsal dels PGE. Amb la qual cosa fa un xantatge, perquè no ho diu enlloc que els fons europeus hagin d’estar incorporats i vinculats als PGE”. És per això que s’ha mostrat escèptica amb la cogovernança que promet l’estat espanyol en la gestió d’aquests fons europeus, perquè és un concepte que ja es va utilitzar durant el primer estat d’alarma i va resultar ser “una governança absoluta i recentralitzadora”. “Els fons europeus haurien d’arribar igualment amb independència dels PGE”, ha reblat.

Ajuts directes als autònoms

Finalment, ha reclamat  traspàs de la gestió de les beques i que es transfereixin ajuts directes als autònoms en comptes d’aplicar una moratòria de tres mesos de pagament de la seguretat social a treballadors i autònoms. “Els pactes segueixen sense resoldre els problemes que tenim. No es dona resposta a les empreses que han fet fallida; Espanya és líder en atur juvenil i no es garanteix poder donar solucions concretes a l’emergència social derivada de la Covid”, ha conclòs.

Junts per Catalunya ha demanat més fons per fer front a la crisi, amb dotacions de fins a 180MEUR, i una dotació específica de 60MEUR per poblacions de menys de 20.000 habitants; més fons directes pels autònoms, emprenedors i les PIME per valor de 500MEUR; una dotació per col·lectius vulnerables i joves de 300MEUR; i una dotació per sanitat per poder resistir des del punt de vista sanitari de fins a 400MEUR.

D’altra banda, la vicepresidenta de Junts per Catalunya, Elsa Artadi, ha assegurat que cal ser més exigents que mai amb els comptes espanyols i ha reivindicat el pagament dels deutes pendents amb Catalunya i més inversió per a les famílies, PIME i els autònoms. El que sabem de l’acord és que es proposa una LOAPA fiscal que ens treu capacitat normativa. Si des de Catalunya es volguessin abaixar impostos, amb l’acord d’ahir, seria impossible”, ha recordat. En aquest sentit Artadi ha qualificat “’d’opció perduda” els pressupostos perquè no donen resposta a les necessitats de Catalunya ni reconeixen el deute històric de tants anys. “Només ofereixen promeses buides i una ‘lluvia de millones’ que sempre acaba amb sequera. Per això no hi podem donar suport”, ha dit.

Barcelona, 26 de novembre de 2020