Junts per Catalunya demana al president de la Generalitat que no assisteixi a la taula de diàleg si Pedro Sánchez no hi va

La portaveu i vicepresidenta Elsa Artadi ha assegurat que Junts serà garant que a la taula de diàleg es parli sobre com resoldre el conflicte polític i no es converteixi en una comissió bilateral 

 

La portaveu i vicepresidenta de Junts per Catalunya, Elsa Artadi, ha demanat al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que no assisteixi a la taula de diàleg, si no hi va el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. La portaveu ha afirmat que “Pedro Sánchez, amb aquest va i torna, és un senyal de les poques ganes que té de resoldre el conflicte”. La portaveu ha afirmat que des de Junts hi ha preocupació per “l’intent de convertir la mesa de negociació en una comissió bilateral Estat-Generalitat per parlar de traspassos autonòmics”. La portaveu ho ha dit en resposta a les declaracions de la ministra Raquel Sanchez on afirmava que seria “lògic” que l’ampliació de l’aeroport es tractés a la taula de diàleg. En aquest sentit, Artadi ha afirmat que Junts serà “garantia de transparència” perquè la ciutadania “sàpiga de què es parla” a la taula de diàleg, que aquesta sigui per resoldre el conflicte polític, que tingui continuïtat i no acabi convertint-se en una comissió bilateral. 

 

En un llistat dels antecedents de la taula de diàleg, la portaveu ha tornat a insistir que “si Pedro Sánchez no assisteix a la mesa de negociació, estarà menyspreant el govern de Catalunya i a tota la ciutadania, que aposta per l’exercici del dret a l’autodeterminació i l’amnistia” i ha recordat que quan es va reunir la taula el gener del 2020 el president Sánchez i el president de la Generalitat, Quim Torra, hi eren. La portaveu, en aquest llistat d’incompliments per part de l’Estat, ha afegit que el Parlament de Catalunya va manifestar la necessitat d’un mediador neutral que “donés fe del que està passant”, que no s’ha complert i ha criticat el fet que la taula es reuneixi 19 mesos després de la primera reunió, quan es va assegurar que hi hauria reunions mensuals. 

 

Per altra banda, Artadi ha valorat positivament la manifestació de la Diada Nacional: “L’independentisme ha demostrat, una vegada més, un objectiu ben clar: la independència” i ha assegurat que “és l’únic projecte capaç de mobilitzar amb aquesta força a tanta gent”. Artadi ha assegurat que la mobilització reforça que els temes a parlar a la taula de diàleg són l’amnistia i l’autodeterminació, “és el que la gent reclama”, ha reblat. 

 

En altres qüestions, la portaveu ha afirmat que Junts per Catalunya s’abstindrà en la votació de les regles fiscals aquesta tarda al Congrés: “ens abstindrem per l’exigència de mantenir 1,1% i implementar el fons per la pandèmica”, Artadi ha denunciat que l’Estat “es beneficia de les regles fiscals, però no ho trasllada a Catalunya”

 

Preguntada sobre les eleccions municipals del 2023, Artadi ha assegurat que “Junts per Catalunya és una marca guanyadora” i ha tornat a insistir que el partit es presentarà a tots els municipis en solitari “amb ambició” i que està obert a que la gent se sumi al projecte. 

 

Barcelona, 13 de setembre de 2021