Junts per Catalunya anuncia l’esmena a la totalitat als Pressupostos Generals perquè “donen l’esquena a Catalunya i a la seva gent”

Borràs denuncia el “xantatge” del Govern espanyol perquè pretén condicionar l’aprovació dels Pressuposts al repartiment dels fons europeus de la Covid

La portaveu de Junts per Catalunya al Congrés, Laura Borràs, ha anunciat aquest dijous la presentació d’una esmena a la totalitat al projecte de Pressupostos Generals presentada pel Govern espanyol. “No son uns bons pressupostos perquè donen l’esquena a Catalunya i a la seva gent”, ha dit, abans d’afegir que “hi ha dos tipus d’esmena, la del preludi d’un vot negatiu i la que serveix de crit d’alerta: nosaltres volem fer un crit d’alerta per posar damunt la taula les insuficiències que presenten aquests pressupostos”. Borràs ha explicat que, malgrat qui presenta els pressupostos “s’autoproclama el govern més progressia de la història”, segueix sense tenir en compte “els deutes, incompliments històrics amb sentències dels tribunal i l’espoli fiscal que minva la qualitat de vida dels catalans, de les empreses i dels autònoms”.

Borràs ha insistit que “sembla que el paper ho aguanti tot, però ja sabem que la pluja de milions son paraules buides i en tenim molts antecedents”. En aquest sentit, ha posat com exemple l’execució “molt insuficient” de les partides pressupostàries del 2018; també el balanç d’execució de 2019 va resultar “molt per sota del PIB”. En canvi, Borràs ha criticat que la despesa militar sigui de 3.600 milions d’euros, un augment d’un 4,6%, igual que la Casa Reial, que augmenta un 6,9% més. “Seria irresponsable donar un sí acrític als Pressupostos i aquesta esmena resumeix el conjunt d’aquesta critica”, ha subratllat, i ha avisat que “la nostra responsabilitat és analitzar aquests pressupostos i demanar al Govern espanyol mesures efectives i justes per a Catalunya, no pas aplaudir ni facilitar-los res”.

La portaveu al Congrés ha denunciat el xantatge del Govern espanyol perquè pretén vincular els l’aprovació dels Pressupostos amb el repartiment dels fons europeus de la Covid. “Els 27.000 milions d’euros semblen més un xantatge que una mesura real, i enlloc diu que els fons europeus estan condicionats a l’aprovació dels Pressupostos”, ha explicat. A més, Borràs ha dit que “tot això sense tenir en compte l’espoli fiscal que pateix Catalunya, que també esdevé espoli social”. En aquest sentit, ha explicat que el llistat de deutes pendents augmenta any rere any i afecta al benestar dels ciutadans. “Per tant, aquest projecte de Pressupostos resulta insuficient per afrontar les necessitats de la societat catalana i resoldre amb èxit els reptes socials i econòmics que ens presenta el moment de pandèmia”, ha reblat.

Barcelona, 5 de novembre de 2020