Junts participarà a la manifestació en contra de la cimera Sánchez-Macron per demostrar que el procés no s’ha acabat

Rius adverteix Aragonès que “ha de triar entre el deixar-ho estar que li ofereix el PSC o aprovar uns pressupostos amb Junts que consolidin el procés cap a la independència i fixin un model de país just, ambiciós i equitatiu” 

 

El portaveu i vicepresident Josep Rius en roda de premsa ha celebrat la convocatòria del Consell per la República, l’ANC i Òmnium d’una manifestació el 19 de gener en contra de la cimera del president espanyol Pedro Sánchez i el president francès, Emmanuel Macron, que se celebra aquell dia. “Sánchez volia organitzar amb Macron el funeral del procés a Barcelona per explicar a tot Europa que això s’ha acabat, però no ho aconseguirà”, ha afirmat Rius, que ha qualificat la trobada de ser un “menyspreu a la majoria independentista del Parlament i a la majoria de catalans que volem un referèndum”. Per això ha afirmat que “és el moment que la societat civil respongui de manera unitària al carrer amb un acte massiu, transversal i positiu, per desmentir a Pedro Sánchez i per recordar-li que el procés no s’acaba fins que siguem independents”

En resposta a les declaracions del ministre Bolaños, que davant la convocatòria de la manifestació  afirmava que “la tensió que es va viure el 2017 avui ja és història”, Rius ha afirmat que el ministre “no hauria d’ignorar la història de Cataluna que en els darrers 100 anys s’ha mobilitzat contra governs d’Espanya que han volgut erosionar Catalunya”. “No treballen pel reencuentro, treballen per l’escarni”, ha criticat. 

Per altra banda, el Govern de la Generalitat encara no té els pressupostos aprovats. Rius ha anunciat en roda de premsa que Junts allarga la mà al persident Aragonès per aprovar els pressupostos “si recupera els objectius de la legislatura del 52% per avançar cap a la independència amb uns pressupostos que alleugerin a la ciutadania del doble espoli fiscal i que doni resposta a les necessitats del país”. Rius ha destacat que “si el president Aragonès hagués complert l’acord de coalició amb Junts, avui Catalunya tindria pressupostos i no passaríem per aquesta situació d’estabilitat” i ha tornat a fer èmfasi que “amb 33 diputats no es va enlloc” i ha retret al govern que “s’han cregut que eren el Govern del 80%, però només són el Govern del 21%”

Junts ha criticat la proposta de pressupostos del PSC, Rius ha criticat que les mesures “van contra l’autogovern, com la congelació de la política exterior, seguint les directrius del PSOE” i que per això el pacte del PSC “és un pacte per anar enrere”. En canvi, “Junts oferim un pacte per anar endavant com a país”. Rius ha alertat que “el PSC no vol només un pacte per aprovar els pressupostos, també vol enterrar el procés aprofitant la debilitat parlamentària d’ERC, un cop Pedro Sánchez ja s’ha assegurat el suport dels pressupostos i no necessita el suport dels republicans a Madrid”. Per això ha avisat a Aragonès que “ha de triar entre el deixar-ho estar que li ofereix el PSC o aprovar uns pressupostos amb Junts que consolidin el procés cap a la independència i fixin un model de país just, ambiciós i equitatiu”

 

9 de gener de 2023.