Junts lamenta la decisió del COE de retirar la candidatura de Pirineus-Barcelona als JJOO 2030 per “criteris polítics”

El vicepresident i portaveu Josep Rius culpa l’Aragó, el govern del PSOE i el PSC de ser un entrebanc per a la candidatura

En roda de premsa, el vicepresident i portaveu Josep Rius ha lamentat la decisió del COE de retirar la candidatura de Pirineus-Barcelona als Jocs Olímpics del 2030. El portaveu ha afirmat que creuen que la decisió es basa en “criteris polítics” i no en tècnics i esportius i apunta a l’Aragó i el govern del PSOE com a culpables: “el boicot permanent d’Aragó i el silenci còmplice del govern del PSOE han estat un entrebanc per a aquesta candidatura” i ha acusat el president Lamban de fer “electoralisme” amb la candidatura, “atiant l’independentisme”. Així com també ha sigut crític amb el paper de Miquel Iceta: “ha mirat cap una altra banda, prioritzant els interessos del PSOE a Aragó abans que els de Catalunya”. “És el que ens tenen acostumats els ministres del PSC, que quan arriben al ministeri, fan tot el possible per dissimular el seu origen”, ha reblat.

Rius ha afirmat que aquesta decisió “perjudica els interessos esportius, econòmics i socials de tots els catalans, però en particular dels que viuen i treballen al Pirineu” i ha assegurat que “des de Junts seguirem treballant pel progrés i el benestar de les comarques del Pirineu com hem fet sempre. I ara, amb més motiu, perquè sabem que Espanya ha tornat a fallar”. El portaveu ha defensat que Catalunya podia organitzar en solitari uns JJOO d’Hivern, “té capacitat i les infraestructures esportives necessàries, però Espanya ha preferit anul·lar els Jocs abans que els organitzi Catalunya en solitari”

Al principi de la roda de premsa el portaveu ha enviat un missatge de suport i solidaritat a totes les persones afectades pels incendis forestals que s’estan vivint aquestes dies a Catalunya: “volem donar tot el suport als alcaldes, professionals, pagesos i voluntaris treballant sobre el terreny aquests dies”. I ha fet una crida a mantenir la màxima prudència i responsabilitat davant les condicions meteorològiques. 

Per altra banda, el portaveu ha valorat les eleccions andaluses, on el PP ha obtingut majoria absoluta, i ha afirmat que “Pedro Sánchez és el gran perdedor” d’aquests comicis i que “l’amenaça d’un govern del PP a Madrid avui és més real que ahir”. “La por a Vox ja no mobilitza les esquerres i no pot ser una excusa per donar suport a un govern a canvi de res”, ha afirmat.

El resultat, afirma Rius, “torna a donar una segona oportunitat a l’independentisme per fer valdre els seus vots al Congrés. L’estratègia que s’ha seguit fins ara, la del suport gratuït a canvi del manteniment d’una taula de diàleg que no es reuneix, no serveix” i, per això, afirma que “a partir d’ara, Catalunya ha de cobrar per avançat qualsevol suport a Sánchez i el PSOE ha de saber que s’han acabat els suports gratis o els suports a canvi de promeses que no es compleixen”. En aquest sentit, Junts torna a estendre la mà a ERC i la CUP per fer front comú a Madrid, per tornar a posar damunt la taula tots els temes que afecten els ciutadans de Catalunya, des de la inversió en infraestructures fins a l’autodeterminació o l’amnistia. 

Sobre les infraestructures, Rius ha anunciat que Junts presentarà una moció al Parlament perquè l’Estat transfereixi a la Generalitat tota la inversió pressupostada pel 2021 que no s’ha executat, un 64%. “Fa anys que sabem que aquestes inversions no es compleixen, governi qui governi. Lamentem que el PSC estigui més preocupat per l’agenda del President de la Generalitat que no pas que el seu govern compleixi amb els pressupostos”, ha afirmat.  La moció també incorpora no donar suport a uns nous pressupostos generals de l’Estat fins que no es liquidin les inversions pendent d’execució dels anys 2021 i 2022.

I sobre les informacions que han sortit aquest cap de setmana sobre l’Operació Catalunya, el portaveu ha preguntat què espera la Fiscalia per imputar a l’expresidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho; l’exministre de l’Interior, Jorge Fernández-Díaz, o l’expresident Mariano Rajoy, “o es tornarà a demostrar que per trobar justícia els independentistes hem d’anar dels Pirineus cap amunt?”. Sobre aquest tema, des de Junts estan preparant iniciatives parlamentàries per a dur-les a terme en els propers dies i setmanes. 

En l’apartat de preguntes, sobre el robatori a casa de la presidenta Laura Borràs ahir, el portaveu ha afirmat que “és un cas estrany i s’haurà d’investigar a fons”

 

Barcelona, 20 de juny de 2022.