Junts insta el Govern espanyol a impulsar la Sardana perquè sigui declarada patrimoni cultural i immaterial de la UNESCO

  • El Ministeri de Cultura l’ha ignorada repetidament per excés de candidatures i canvis en els criteris d’elegibilitat
  • Els grups parlamentaris al Congrés, al Senat i al Parlament de Catalunya han registrat una moció i preguntes

 

El portaveu de Junts al Senat, Josep Lluís Cleries, i la senadora de Junts per Tarragona, Assumpció Castellví, han registrat una moció i una bateria de preguntes que insten el Govern espanyol a impulsar la candidatura de la Sardana davant del Comitè de Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO. La iniciativa va en la línia de la bateria de preguntes presentades al Congrés per la diputada Pilar Calvo en les quals insisteix si hi haurà algun tipus de mesura per incloure la candidatura de la Sardana que es va presentar ja el 2019 i que el Ministeri de Cultura i Esports va obviar.

La Sardana és una expressió cultural immaterial que compleix amb els cinc criteris de les Directrius Operatives per a l’aplicació de la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO. De fet, el 2003 va haver-hi la primera temptativa per a presentar la Sardana com a patrimoni oral i immaterial de la humanitat per part de la Fundació Universal de la Sardana. Actualment és la comunitat sardanista, a través de la Confederació Sardanista de Catalunya, qui està impulsant la candidatura de la Sardana com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO.

Malgrat els múltiples intents per part de la Generalitat de Catalunya, el Govern espanyol ha impedit el seu impuls per excés de candidatures i canvis en els criteris d’elegibilitat amb els quals la Sardana no es considera prioritària.

Per la seva banda, la diputada Pilar Calvo, explica que el 2020 la candidatura de la Sardana “tampoc es va considerar prioritària”. Aquesta candidatura no només s’ha demanat per escrit sinó que en la darrera compareixença del ministre Iceta, la diputada li va demanar concretament per aquesta candidatura. “Una vegada més, el ministre Iceta, com fan els ministres del govern socialista, públicament es manifesten a favor d’impulsar aquestes candidatures però a l’hora de la veritat no es tradueix en una acció certa d’impuls”, assegura Calvo.

Tanmateix, la UNESCO disposa d’un criteri per avaluar cada dos anys un bé cultural d’un estat. Un principi que no està complint el Ministeri de Cultura i Esport. “És necessari que es canviïn aquests criteris per fer que la Sardana rebi el reconeixement que mereix”, considera Castellví. En aquest sentit, la moció registrada al Senat exigeix que es reverteixi la situació i es consideri i es valori la candidatura de la Sardana per a ser presentada davant la UNESCO.

Acció al Parlament de Catalunya

Per la seva banda, el grup parlamentari de Junts per Catalunya ha registrat al Parlament una pregunta al Govern de la Generalitat per saber quines actuacions s’han portat a terme per a incloure la sardana en la llista representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO.

Junts ha sol·licitat al Govern que concreti les actuacions de la Direcció General del Patrimoni Cultural per donar suport a la candidatura de la sardana en el si del Consejo del Patrimonio Histórico, a part de l’aval per part del Consell Assessor del Patrimoni Cultural Català.

En cas que no s’hagi fet cap actuació en aquest sentit, el grup parlamentari vol saber si Departament de Cultura donarà suport a la Confederació Sardanista de Catalunya per a accelerar el procés d’inscripció de la sardana en la llista de la UNESCO, fent un projecte transfronterer amb França i Andorra.

 

Barcelona, 18 de gener de 2023