Junts insta el govern d’Aragonès a accelerar les negociacions pels pressupostos

El partit critica que fins ara les trobades han sigut “tècniques”. Junts farà arribar una proposta “en positiu, pensant en la centralitat del país i tenint en compte el context de crisi social i econòmica que vivim”

Junts per Catalunya insta el govern d’Aragonès a accelerar les negociacions pels pressupostos. En roda de premsa, el portaveu i vicepresident Josep Rius ha expressat “preocupació per la lentitud del govern d’Aragonès a l’hora d’elaborar aquests pressupostos” i que les negociacions “fins ara s’han limitat a trobades tècniques”

El partit ha celebrat avui una executiva ampliada amb els responsables de les sectorials del partit per preparar la proposta que farà arribar al govern en la negociació dels pressupostos. En aquest sentit, Rius ha anunciat que faran arribar una proposta “en positiu, pensant en la centralitat del país i tenint en compte el context de crisi social i econòmica que vivim”. El portaveu ha reclamat que si els comptes “no estan ja pactats amb el PSC, instem el president Aragonès que deixi d’embolicar la troca amb els pressupostos, que negociï de veritat, pensant en la centralitat de país, en clau catalana i no en els equilibris de la política espanyola”. En aquest sentit, el portaveu ha denunciat que si efectivament hi ha un pacte entre aquests dos partits, “que ens ho expliquin i pararem màquines”, perquè “Junts no actuarà de comparsa”

Per altra banda, el portaveu ha anunciat que avui Junts ha registrat al Congrés dels Diputats l’esmena a la totalitat amb el text alternatiu a la proposta de reforma del delicte de sedició. L’objectiu de l’esmena és la supressió total del delicte de sedició sense que comporti la incorporació d’un enduriment de penes o una ampliació del delicte de desordres públics agreujats. “Tal i com està ara, es tracta de treure un delicte de sedició per una porta i fer-lo tornar a entrar per la finestra. Sembla que sigui poc més que un canvi de nom”, ha denunciat Rius. Si en el tràmit a la totalitat es rebutja l’esmena de supressió del delicte de sedició sense contrapartides, Junts presentarà esmenes parcials per evitar que el nou delicte de desordres públics agreujats comporti una retallada de drets, d’acord amb el que proposen les entitats en defensa dels drets humans.

Junts ha insistit en el perill que comporta aquesta reforma del Codi Penal pactada entre ERC i el govern de Sánchez: “la reforma pactada pel PSOE i ERC per endurir el delicte de desordres públics agreujats pot suposar una retallada de drets, com el de la manifestació, i pot coportar un augment de penes de presó per actuacions reivindicatives dels moviments socials”. El portaveu ha recordat que diverses entitats de juristes progressistes o organitzacions de drets humans com Amnistia Internacional han criticat aquesta proposa de reforma del codi penal.

Sobre la vaga que Metges de Catalunya ha convocat pels dies 25 i 26 de gener, Rius ha expressat preocupació i assegura que entenen la reclamació que fa el col·lectiu. El portaveu ha recordat que “el mateix conseller Argimon ja hi estava treballant i en plena negociació amb els sindicats, conscient que cal formar a més metges perquè la situació i reclamacions del col·lectiu ens mostren que tenim pocs metges, i que no se’ls retribueix degudament”. Rius ha afirmat que espera que el conseller Balcells entomi la negociació per tal d’evitar la vaga. El portaveu ha recordat que el govern espanyol no ha executat la partida pels fons covid extraordinària de 1.600 milions d’euros que es va aprovar: “tots sabem que les despeses que hi ha hagut enguany relacionades amb covid han continuat existint i el servei català de la salut ha hagut de continuar fent front a aquestes despeses”.

 

Barcelona, 28 de novembre de 2022.