Junts insta el Govern a incrementar la justícia fiscal en els pressupostos

El portaveu Josep Rius avisa que “sense avançar en la justícia fiscal, projectes de futur i el procés, l’acord pressupostari encara està lluny” i demana a l’executiu “menys paraules i més fets” 

Junts per Catalunya ha avisat avui que el Govern de la Generalitat està “lluny” d’arribar a un acord amb Junts per Catalunya. El portaveu i vicepresident Josep Rius ha explicat en roda de premsa que el govern encara està lluny d’acceptar tres temes claus per Junts per donar suport als pressupostos: la justícia fiscal, projectes de futur i el procés. “El president Pere Aragonès va assegurar que Junts era la seva prioritat a l’hora de pactar els pressupostos. Dos mesos després ha signat un pacte amb els Comuns, que només suma 41 diputats i no permet aprovar els pressupostos”, ha reblat.

  1. Sobre la fiscalitat, Junts va presentar una proposta per avançar cap a la justícia fiscal. Una proposta que busca donar respostes al creixement desbocat de la inflació i evitar que les famílies i les empreses es vegin ofegades per aquesta situació. Per això, Rius ha afirmat que “creiem imprescindible ajustar la càrrega impositiva en l’actual context econòmic, marcat per una alta inflació”. I que, per això, “convé una deflactació de l’IRPF i revisar aquells impostos que castiguen més la ciutadania de Catalunya amb una excessiva pressió fiscal, com revisar l’impost de Successions”
  2. Projectes cabdals. Per altra banda, Rius ha demanat compromís al Govern per tirar endavant projectes com el Hard Rock, la Ronda del Vallès o l’ampliació de l’aeroport. En aquest sentit, el portaveu ha mostrat sorpresa davant el fet que Aragonès renunciés a aquests projectes quan els alcaldes de la zona hi estan a favor. 
  3. Treballar per la independència. El portaveu ha exposat que Junts, tal com es va proposar i es va aprovar en el Debat de Política General, demana que des del Govern es treballi per la independència. Per això ha afirmat que les diferents conselleries han “reduir la dependència de les estructures polítiques i econòmiques de l’Estat espanyol i preparar-se per exercir el dret a l’autodeterminació”. I ha destacat que aquest punt “s’ha de complir també en el marc de recuperar la unitat estratègica i coordinació a Madrid, que per Junts sempre ha sigut un punt important”.
  4. Per altra banda, també s’està lluny d’arribar a un acord amb les ajudes a les pimes per fer front a la factura energètica, la disminució de la burocràcia perquè els emprenedors puguin dur a terme projectes o revertir l’infrafinançament de les escoles d’educació concertada. 

 

Per tots aquests fets Rius ha avisat que “sense avançar en aquests temes, l’acord pressupostari encara està lluny. Les diferències entre aquests àmbits són importants i cal que el govern Aragonès es mogui. Menys paraules i més fets”. “Nosaltres amb la negociació dels pressupostos no tindrem el retrovisor posat a Madrid, tindrem les llums llargues posades a Catalunya” i ha lamentat que  “encara no tenim una foto general dels Pressupostos o el plantejament que té Aragonès dels comptes. Fa temps que demanem que ens facilitin aquesta fotografia general”

Per altra banda, sobre la intenció del Tribunal Constitucional d’interferir en les decisions del Congrés dels Diputats, després que el tribunal posposés el ple del dijous passat al Congrés sobre la reforma del Codi Penal, el portaveu ha afirmat que “la intenció del Tribunal Constitucional d’interferir en les decisions del Congrés de Diputats confirma que Espanya és una democràcia imperfecta, segrestada per una cúpula judicial que no respecta la separació de poders” i ha recordat que “fa molts anys que Catalunya pateix les conseqüències de la manca de separació de poders i els abusos de la cúpula judicial espanyola”. I que “el primer que va avalar aquest cop d’estat judicial va ser el rei el dia 3 d’octubre”, perquè “amb l’excusa de combatre l’independentisme, Espanya va renunciar a la necessària separació de poders”

 

Barcelona, 19 de desembre del 2022.