Junts insta el Govern a executar la segona fase del Port de Comiols al llarg de 2023

Jeannine Abella: “Portem al Parlament una moció de justícia pel Pirineu, el gran oblidat dels pressupostos de la Generalitat” 


El Parlament de Catalunya ha aprovat una moció presentada per Junts per Catalunya que insta el Govern a tirar endavant els projectes clau pel desenvolupament econòmic del Pirineu i l’Aran com la segona fase del Port de Comiols. La diputada pallaresa Jeannine Abella ha advertit que es tracta d’una “moció de justícia pel Pirineu, d’una oportunitat per reparar el que el Govern ha oblidat en aquests pressupostos expansius: tot l’Alt Pirineu i l’Aran”.  

A parer seu, “la manca de sentit de governar per la Catalunya sencera i la falta de sensibilitat de cara a les comarques de muntanya predicant amb l’equilibri territorial sense practicar-lo és evident”.

En matèria d’infraestructures, Abella ha denunciat els endarreriments en el projecte de millora del Port de Comiols: “quatre mesos de govern en minoria han estat suficient per eliminar la feina feta durant anys. Espero que l’aprovació d’aquesta moció serveixi perquè facin el que estava previst, que és seguir amb la segona fase aquest 2023”.

En concret, la moció insta el Govern a executar, durant aquest any 2023, la segona fase del projecte de millora i condicionament del pas de Comiols a L-512 i C-1412b, ja redactat i a punt de ser licitat i, durant el primer semestre de 2023, presentar la calendarització de les futures fases del port de Comiols amb reserva pressupostària plurianual per executar-les.

Abella ha tornat a reivindicar el grau d’infermeria en el marc de la universitat del Pirineu. En aquest sentit, el text insta el Govern a presentar en el termini màxim d’un mes, el full de ruta amb les accions a executar, el nombre de places docents i la dotació pressupostària necessària, per posar en funcionament de la Unitat Docent Pirineu, amb els estudis del grau d’infermeria, i que aquests es puguin iniciar en el curs acadèmic 2023-24 o, en el seu defecte i com a màxim, en el curs acadèmic 2024-25.

D’altra banda, la moció també exigeix destinar els recursos necessaris per complementar l’aportació econòmica de la Diputació de Lleida i l’Ajuntament de la Seu d’Urgell per tal de licitar durant l’any 2023, la construcció de l’edifici docent d’INEFC Pirineus.