Junts insta el govern a desenvolupar el Pla d’Enfortiment del Català

Segons la diputada Judith Toronjo “és prioritari blindar el català i garantir-lo en tots els àmbits del coneixement”  

El Parlament de Catalunya ha aprovat una moció impulsada per Junts per Catalunya on s’insta el govern de la Generalitat a desenvolupar el Pla d’Enfortiment del Català presentat pel Departament de Recerca i Universitats. La diputada Judith Toronjo ha assenyalat que “és prioritari blindar el català i presentar aquesta moció per garantir-lo en tots els àmbits de coneixement, contribuint a la normalització del seu ús científic, cultural i social”

Toronjo ha apel·lat a la responsabilitat d’actuar davant les amenaces d’un poder judicial on el català és inexistent; d’uns tribunals que pretenen imposar el 25% de castellà a les escoles; d’una llei de l’audiovisual que arracona el català; d’un Congrés espanyol i Parlament Europeu on es nega que els nostres representants parlin la llengua dels seus votants; i de l’amenaça que encarnen els partits que fan servir la nostra llengua com a arma i com a instrument polític. 

Segons la diputada, el Pla d’enfortiment de la llengua catalana al sistema universitari i de recerca ha de fer “plenament efectiu l’ús del català com a llengua pròpia i d’ús normal de les universitats catalanes, i garantir els drets lingüístics de tota la comunitat”.

A més, “ha de millorar les competències lingüístiques i incrementar el seu ús a la recerca, la transferència del coneixement i la divulgació”

Finalment, el Pla enfortirà les relacions entre tota la comunitat universitària i de recerca dels territoris de parla catalana, tal com ha assenyalat la diputada de Junts. “Protegir i enfortir una llengua no n’amenaça d’altres, ni crea divisions. Tot el contrari, fomenta la pluralitat i la riquesa cultural i lingüística”, ha conclòs Toronjo.