Junts impulsa la incorporació de la perspectiva de gènere a la salut per millorar la diagnosi de la fibromiàlgia i l’endometriosi  

El Govern haurà de fer campanyes institucionals i informatives per eliminar estigmes i donar visibilitat a aquestes malalties 

A les portes de la celebració del Dia Mundial de la Fibromiàlgia (divendres 12 de maig), el Parlament de Catalunya ha aprovat avui la proposta de resolució de Junts per Catalunya que impulsa diferents mesures per millorar l’atenció a les persones afectades per fibromiàlgia i endometriosi.

Al text s’insta el govern de la Generalitat a portar a terme campanyes institucionals, informatives, i de sensibilització, així com altres accions, sobre la fibromiàlgia per tal d’erradicar l’estigma social que encara està present al voltant de les síndromes de sensibilització central.

Actualment, a Catalunya hi ha entre 180.000 i 270.000 persones que pateixen síndrome de fatiga crònica i/o fibromiàlgia, de les quals el 80% són dones. Es tracta de malalties molt feminitzades i on hi ha un gran biaix de gènere. Per aquesta raó, el text “constata la necessitat d’incorporar la perspectiva de gènere a la salut per abordar malalties patides per dones com la fibromiàlgia, la síndrome de fatiga crònica i la sensibilitat química múltiple”.

“Fa temps que vam presentar aquesta proposta de resolució sobre la fibromiàlgia, la síndrome de fatiga crònica i la sensibilitat química múltiple com a part d’un conjunt per incidir en la necessitat d’incorporar la perspectiva de gènere en la salut”, ha explicat la diputada Judit Guàrdia a comissió d’Igualtat i Feminismes. “Ens alegrem que s’aprovi aquesta setmana, ja que divendres dia 12 és el dia mundial de la fibromiàlgia. Volem fer un reconeixement a totes les persones que hi conviuen i s’hi enfronten cada dia, les seves famílies i entorns propers i també a les plataformes i associacions. Els volem fer saber que en aquesta lluita també hi som nosaltres”, ha manifestat Guàrdia. 

Junts també ha tirat endavant una segona proposta de resolució sobre l’endometriosi, que demana al Govern de la Generalitat portar a terme, en col·laboració amb les entitats especialitzades, una campanya de sensibilització per visibilitzar  aquesta malaltia crònica i trencar els mites sobre la menstruació i la normalització del malestar que pot generar, que porten a creure que és normal trobar-se malament.

“Des de Junts creiem en la importància d’incorporar la perspectiva de gènere en la salut. Moltes vegades les malalties de les dones són menystingudes i associades a problemes nerviosos”, ha alertat la diputada Ester Vallès. “Donar visibilitat a aquestes malalties fa que els diagnòstics es puguin realitzar més ràpidament”, ha assegurat la diputada. 

En aquest cas, el text també incideix en la introducció de la perspectiva de gènere a la salut perquè moltes dones associen els símptomes de l’endometriosi a dolors menstruals, creuen que és normal trobar-se malament, i s’arriba tard al diagnòstic de la malaltia.