Junts impulsa la creació d’una comissió d’estudi sobre el deute històric al Parlament

El diputat Joan Canadell sosté que “un dèficit persistent és un abús de poder”

A proposta de Junts per Catalunya, el Ple del Parlament ha aprovat avui la creació d’una comissió d’estudi sobre el deute històric de l’Estat amb Catalunya. La proposta ha estat defensada pel diputat Joan Canadell qui ha assenyalat que “el deute històric pot superar els 300.000 milions d’euros,  40.000 euros per català, o 160.000 euros per una família de quatre persones”. 

El diputat Canadell ha defensat que la comissió ha de servir per calcular el deute històric de l’Estat amb Catalunya. “Un dèficit persistent i continuat durant dècades no és una casualitat, és un abús de poder, és discriminació per raó d’origen, cosa que la seva constitució no els permet”, ha manifestat.

A més, ha recordat que les balances fiscals han donat com a resultat la xifra del 8% del PIB de forma continuada, des que es van començar a calcular als anys 80. “Governi qui governi a l’Estat, amb majories absolutes de socialistes o del PP, o amb governs en minoria que depenien dels vots de catalans i bascos. Tant fa, el 8% ha estat persistent i suposa uns 20.000 milions anuals a dia d’avui, imaginin més de 30 anys”, ha afirmat Canadell. 

En el capítol de deute, el diputat ha afegit el dèficit en matèria d’infraestructures i pensions, així com el traspàs pendent de les beques universitàries. Canadell també ha recordat que Catalunya és la comunitat que rep menys ingressos per habitant de l’Estat en la partida de l’ingrés mínim vital. A més, ha denunciat “el desequilibri entre el pes econòmic i els fons next generation dels que de moment rebrem, pel que s’ha anunciat, només un 6,16% del repartiment a les comunitats autònomes”.