Junts impulsa una iniciativa a la Diputació de Barcelona per posar en marxa caixers mòbils per acostar aquest servei a la ciutadania dels pobles més petits

Des de l’Àrea d’Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial de la Diputació de Barcelona, una de les que lidera Junts, ens preocupa la dificultat d’accés a diners en efectiu que pateixen molts ciutadans, que han vist com desapareixen els caixers automàtics dels carrers dels seus municipis i pensem que la solució dels caixers mòbils integrats a autobusos pot ajudar a pal·liar aquesta situació.

En els darrers anys, les entitats bancàries han iniciat un procés de reestructuració que ha comportat el tancament de moltes oficines i molts pobles petits han vist com desapareixien els caixers automàtics dels seus carrers. Molta gent, especialment gent gran, s’ha vist afectada per aquesta circumstància, i s’han quedat sense opció de disposar de diners en efectiu o s’han de traslladar a municipis més grans, sovint allunyats, per poder-ne disposar.

Per suplir aquest servei des del govern de la Diputació de Barcelona, i a partir de l’impuls de Junts, endeguem una iniciativa per posar en marxa caixers mòbils per acostar aquest servei als pobles més petits.

A les comarques de Barcelona hi ha un centenar de municipis que no arriben als 5.000 habitants. La corporació treballa amb la instal·lació de caixers portàtils integrats en autobusos, que faran diferents rutes, un cop o dos a la setmana en uns horaris fixats. El servei s’haurà d’ajustar i adaptar-se a les particularitats de cada municipi. També s’incorporà personal a l’autobús per ajudar els usuaris.

El pressupost d’aquesta iniciativa serà de 250.000 euros, aproximadament. Ara s’ha de convocar un concurs públic i es preveu que el caixer portàtil pugui estar en ruta i donant servei abans de l’estiu vinent.

Marc Verdaguer, diputat de Junts al càrrec de l’Àrea d’Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial de la Diputació de Barcelona , ha explicat que el projecte es va començar a treballar febrer 2022, però hi ha hagut diverses modificacions. El Parlament va aprovar, el passat mes de juny, a proposta del Grup parlamentari de Junts, presentar al Congrés una proposició de llei de garantia del servei de caixer automàtic en els municipis en risc d’exclusió financera i de garantia en l’accés als serveis bancaris. I recentment hi ha hagut un principi d’acord entre el govern i les entitats bancàries. “Entenem que han de ser els bancs que han de fer aquesta feina, però tenim aquesta demanda del món local”, ha dit Verdaguer, destacant que mentre no es faci efectiu l’acord entre el govern estatal i la patronal bancària, la solució dels caixers mòbils pot ajudar a pal·liar la dificultat d’accés a diners en efectiu, “aquesta és una solució per arribar abans i a més municipis”.