Junts impulsa el suport a la recerca i insta el govern a potenciar la mediació

El Parlament de Catalunya ha aprovat avui una moció de Junts per Catalunya per  donar un impuls a la recerca científica que està duent a terme el Govern. “Som un país amb talent i tenim clar que cal enfortir-lo encara més”, ha destacat la diputada de Junts i alcaldessa de Vic, Anna Erra. Ha posat en valor l’esforç pressupostari de 2022 per a polítiques de recerca, que amb 292 M€ representa un increment històric del 43% amb prop de 90 milions addicionals. 

Erra ha recordat la “importància de fer noves àrees de recerca territorialment enfocades a la salut”, com el projecte de Recerca i Innovació en Ciències de la vida i de la Salut a la Catalunya Central. A més, ha  reivindicat “la transferència del coneixement com a procés que converteix la ciència en riquesa” amb suport públic. En aquest sentit, l’alcaldessa de Vic, ha remarcat l’oportunitat que suposa el Fons d’inversió en tecnologies avançades (FITA) per “fomentar l’economia del coneixement i multiplicar exponencialment el seu impacte social”. 

La diputada ha recalcat la robusta base de recerca i coneixement amb què compta Catalunya i ha manifestat que “l’aposta del Govern, amb el suport de Junts per Catalunya, és impulsar aquest àmbit”. “Ambicionem una república independent, i que volem que sigui pròspera, moderna, creativa, innovadora, trencadora”, ha conclòs Erra.

 

Potenciar la mediació

D’altra banda, la diputada Irene Negre ha instat el govern a potenciar la mediació com a eina alternativa al procés judicial. Negre ha posat en relleu que la mediació redueix un 75% el cost dels processos judicials i el 85% de la durada. “Aquesta reducció de costos també permet l’accés a aquelles persones més vulnerables que no poden permetre’s accedir a la justícia per buscar una solució al conflicte”, ha assenyalat.

La diputada ha reivindicat la resolució de conflictes a través del Centre de Mediació de Catalunya, conjuntament amb les corporacions de dret públic i les administracions locals. També ha fet una crida a enllestir el projecte de llei de prevenció, gestió i resolució de conflictes en el termini d’un any i ha reclamat “que l’estat ens respecti les nostres competències”.

“La Catalunya Mediadora és la que vol resoldre els conflictes buscant una solució acordada i sense imposicions coercitives”, ha destacat la diputada per defensar la moció, que ha obtingut el suport de la cambra.