Junts fixa com a objectiu del debat de política general reactivar l’agenda independentista

Vicepresident i portaveu Josep Rius: “Demanem a Pere Aragonès que actuï com el president d’un govern de coalició i no com el líder d’un partit”

 

En roda de premsa, el vicepresident i portaveu del partit, Josep Rius, ha afirmat que “el debat de política general ha de ser en positiu i ha de servir per recuperar l’agenda independentista del govern, que emana dels resultats del 14F i de l’acord que vam signar entre Junts i ERC”

L’executiva Junts per Catalunya ha refermat per unanimitat una vegada més la necessitat de fer complir l’acord de legislatura en els tres punts ja coneguts: 

  1. Constitució d’un espai de direcció estratègica de partits i entitats independentistes.
  2. Negociació en base a l’autodeterminació i l’amnistia. 
  3. Coordinació a Madrid en aquells temes que afecten al procés.

Junts ha allargat la mà al president de la Generalitat per mirar que l’acord d’investidura es compleixi. En aquest sentit, el portaveu ha afirmat que “la millor manera de garantir l’estabilitat de la legislatura és complir l’acord de legislatura que vam subscriure dues formacions polítiques” i ha demanat al president Pere Aragonès “que actuï com el president d’un govern de coalició i no com el líder d’un partit. Un president busca sumar, no restar o dividir”. Rius ha recordat les paraules d’Aragonès en el seu discurs d’investidura: “Em presento per culminar la independència”

 

 

Rodalies: traspàs integral

Junts també portarà al debat de política general els problemes que genera la dependència en temes com la manca d’inversió en infraestructures, la gestió de Rodalies o la crisi econòmica i els problemes socials que se’n deriven. 

Una de les propostes de resolució serà sobre Rodalies. Sobre aquesta infraestructura, Rius ha denunciat el “desastre de la gestió” d’aquest servei. Dels 16 dies que portem de setembre, només en 5 no hi ha hagut incidències, i 4 d’aquests era en cap de setmana. És a dir, només hi ha hagut un dia, laborable, de normalitat al servei.

Rius ha culpat a l’Estat d’aquest mal servei: dels 306MEUR que l’Estat havia d’invertir a Rodalies entre 2015 i 2022, només se n’ha executat un 35%. A més, el servei de Rodalies registra un 44% més d’incidències que Cercanias Madrid. El portaveu ha tornat a insistir en que les competències del servei passin a la Generalitat: “el que necessita Rodalies no són gestos populistes com la gratuïtat del servei, sinó que el servei funcioni. I això només passarà quan l’estat traspassi a la Generalitat la totalitat del servei de Rodalies i el finançament adequat per poder fer les inversions necessàries”

Per això, Rius ha comparat la puntualitat del servei dels FGC, que és del 99,5%, mentre que la de Rodalies, segons dades de Renfe, és del 92%. Més del 70% dels ciutadans al CEO demanen que Rodalies les gestioni la Generalitat. En referència al traspàs, Rius ha afirmat que “només caldria voluntat política per part del PSOE i Comuns”, però ha denunciat precisament que “no hi ha voluntat política perquè no tenen cap projecte per Catalunya que no sigui perpetuar els greuges que pateixen tots els ciutadans de Catalunya”

 

Barcelona, 19 de setembre de 2022.