Junts exigeix una reforma integral del Tribunal de Comptes per homologar-lo als estàndards europeus

Josep Pagès als grups parlamentaris: “votaran a favor de connectar amb Europa o prefereixen seguir desconnectats?”

 

El portaveu de Justícia de Junts per Catalunya al Congrés, Josep Pagès, ha defensat aquest dimarts una Proposició de Llei de reforma del Tribunal de Comptes, a proposta de Junts, per homologar-lo als estàndards europeus, garantir-ne la seva independència i la dels seus consellers, i possibilitar el recurs de les seves sentències a una instància judicial. Pagès ha explicat que “el Tribunal de Comptes és un dels òrgans constitucionals més disfuncionals“, i per això ha exigit “una reforma legislativa integral“, per adequar-lo als estàndards establerts pel Consell d’Europa a través del GRECO d’independència judicial. “La pregunta que ens plantegem és: votaran a favor de connectar amb Europa o prefereixen seguir desconnectats? Prefereixen connectar amb el model Luxemburg i Estrasburg o amb Varsòvia i Budapest? Sabem que la dreta extrema i l’extrema dreta prefereixen el model de Varsòvia i Budapest, apel·lem que la resta de forces polítiques s’estimin més connectar amb Europa, amb l’Estat de dret i amb la democràcia”, ha dit el diputat.

 

Entenem que tota força política preocupada per la democràcia, la divisió de poders i l’Estat de Dret estarà d’acord amb aquesta proposta”, ha destacat el diputat, qui ha assegurat que l’objectiu principal d’aquesta Proposició de Llei és possibilitar que les resolucions d’aquest tribunal puguin ser objecte de revisió judicial plena, en segona instància, per un autèntic tribunal. “Els partits que aquí manifesten tanta preocupació pel sistema de nomenament dels membres del Consell General del Poder Judicial, per coherència, haurien d’estar a favor que les resolucions d’un òrgan com el Tribunal de Comptes puguin ser recorregudes davant la jurisdicció ordinària“, ha afegit Pagès.

 

La Proposició de Llei defensa que s’estableixin mecanismes que impedeixin “intromissions indegudes a la legítima acció política dels governs, com l’Acció Exterior de la Generalitat”; garantir la independència, objectivitat i imparcialitat dels Consellers de Comptes, i condicionar el seu nomenament a la superació d’uns estrictes criteris de competència tècnica, “per evitar el vergonyós espectacle i el frau constitucional que vam viure la tardor passada, quan aquí mateix la majoria va ratificar uns noms pactats pel PP i la Moncloa”.

 

El diputat ha recordat que el Tribunal de Comptes és una jurisdicció especial i ha advertit que la jurisprudència europea prohibeix tant les jurisdiccions especials alienes al poder judicial com els tribunals dependents d’instàncies polítiques. “Precisament The Economistha degradat Espanya a democràcia defectuosa per la intromissió política al poder judicial”, ha reblat.

 

 

 

Madrid, 22 de febrer de 2022