Junts reclama recursos per desplegar la Llei de memòria democràtica

El grup parlamentari també ha reivindicat el seu compromís en la defensa del català en l’àmbit universitari i científic 

 

La diputada Jeannine Abella ha demanat recursos econòmics, humans i tècnics per desenvolupar la Llei de memòria democràtica “si realment volem desplegar de manera ambiciosa les polítiques públiques sota els principis de veritat, justícia, reparació i memòria”.   

En una interpel·lació al Govern al ple del Parlament, Abella ha reivindicat l’esforç pressupostari realitzat pel departament de Justícia en la localització i identificació de les persones desaparegudes durant la Guerra Civil, i la dictadura franquista. En aquest sentit, el Pla de Fosses 2020-2022 s’ha vist incrementat en 336.000 €, “fet que ha permès gairebé duplicar la partida destinada a les actuacions de recerca, localització i recuperació de les persones desaparegudes”, ha remarcat Abella. Tal com ha assenyalat la diputada, “és de justícia, en atenció a les víctimes i els seus familiars, realitzar totes aquelles actuacions que busquin constatar i declarar definitivament la nul·litat de tots aquells procediments, i de les sancions i condemnes de greus que es van executar”.

 

Pla d’Enfortiment del Català a les universitats

D’altra banda, la diputada Glòria Freixa ha posat en relleu la necessitat de defensar l’ús de la llengua catalana a les universitats. Freixa ha assegurat que  “des de Junts per Catalunya hi serem per defensar la nostra llengua també en l’àmbit universitari i científic. Perquè sabem que enfortir la llengua, que impulsar el coneixement, és rellançar Catalunya”.

La diputada ha assenyalat la importància d’eines com el Pla d’Enfortiment del Català, impulsat per la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis. El pla es va presentar a la Jornada sobre la llengua catalana al sistema universitari, una trobada pionera que va comptar amb la presència de “tot el sistema de coneixement per donar suport a una iniciativa tan important”. “No tinc cap dubte que aquesta unió és el començament de quelcom molt gran i un veritable punt d’inflexió”, ha reblat la diputada.