Junts exigeix la suspensió de la funció jurisdiccional del Tribunal de Comptes

“L’acció política del Govern de la Generalitat no pot estar condicionada per un òrgan caducat i polititzat”

Els grups de Junts al Congrés i al Senat han presentat una iniciativa per impulsar la renovació dels membres del Tribunal de Comptes i suspendre la seva funció jurisdiccional, al menys temporalment. “El Tribunal de Comptes ha passat a engrossir la llista d’òrgans constitucionals caducats i amb una composició majoritària de biaix polític eminentment conservador, juntament amb el Tribunal Constitucional i el Consell General de Poder Judicial“, adverteix l’escrit registrat. En aquest sentit, els diputats i senadors de Junts per Catalunya asseguren que “la falta de legitimitat que comporta la interinitat dels seus consellers intensifica les disfuncions de l’esmentat Tribunal“.

 

La Proposició no de Llei recorda l’historial de resolucions amb un “clar biaix partidista“, que inclouen “absolucions inexplicables” de responsabilitat per casos de corrupció d’alguns partits polítics, com el cas d’Ana Botella, o, per contra, un “abusiu acarnissament amb el moviment independentista català“. A més, la iniciativa posa de manifest que des de la seva creació i fins a dia d’avui, la plantilla ha estat ocupada per sagues familiars i relacions d’amistat i afinitat ideològica. “Es calcula que, entre els seus aproximadament 700 membres, un 14% són familiars entre ells, amb un clar predomini, especialment en els llocs clau, de cognoms de famílies fortament arrelades en el règim dictatorial franquista i també en els governs de dretes posteriors a l’entrada en vigor de la Constitució“, s’adverteix en el text.

 

Paral·lelament a aquesta iniciativa, Junts també considera necessari que aquest Tribunal se sotmeti a una “profunda reforma legislativa” que “acoti les seves competències, limiti la seva funció jurisdiccional i la sotmeti a un control del poder judicial, garanteixi la independència, objectivitat i imparcialitat dels seus membres, i posi límit a l’abús partidista de la regla de la majoria reforçada per obstruir la seva renovació “.

 

 

 

 

Madrid, 7 de setembre de 2021