Junts exigeix la publicació de les balances fiscals “com un exercici de transparència, democràcia i compromís amb la ciutadania”

“En lloc d’espiar-nos tant, afrontin un debat amb xifres de rigor, científicament demostrades, que mostrin una fotografia de com es reparteix l’esforç en les polítiques que incideixen en el benestar de les persones”, ha criticat la senadora Mayte Rivero

 

La senadora de Junts per Catalunya Mayte Rivero ha interpel·lat aquest dimarts a la ministra d’Hisenda i Funció Pública per a exigir la publicació de les balances fiscalscom un exercici de transparència, democràcia i compromís amb la ciutadania”. En aquest sentit, Rivero ha retret a la ministra que el Gobierno no estaria complint amb la normativa catalana, la llei 10/2012, que el que correspon a les balances fiscals “ha de renovar-se anualment a partir de la informació aportada pel Gobierno a Catalunya”. “Amb la veritat i amb les dades es poden tenir debats de rigor. Si no, el que fan vostès per por de confrontar dades, és amagar-les perquè no hi hagi realitat”, ha afirmat la senadora.

Rivero ha insistit que es tracta de “dades necessàries per a la confecció de polítiques que tenen a les persones en el centre”, Així mateix ha afegit que existeixen dos mètodes per al seu mètode, el ‘càrrega-benefici’ i el ‘flux monetari’. També ha recordat que les últimes xifres del Departament d’Economia de la Generalitat xifren el dèficit fiscal entre els 11.590 i els 16.570 milions d’euros. “En qualsevol cas —ha apuntat Rivero— a Catalunya no ens surten els números”.

Per a la senadora de Junts, “amb la publicació de les balances fiscals per part del Gobierno, es podrien quantificar i poder debatre els efectes d’algunes decisions”. En aquesta línia, Rivero ha posat d’exemple “els informes d’AIREF que atribueixen a Espanya un tren d’alta velocitat molt més extensa que en altres països, però sense tenir en compte criteris de mobilitat” i la “falta d’inversió a l’euroregió mediterrània que consta d’incompliments i retards”, entre altres qüestions.

Finalment, Rivero li ha retret a la ministra que “no compleixen vostès ni amb la integritat territorial, ni amb la supremacia de la Constitució Espanyola que van prostituir amb el 155, ni amb les lleis que no els interessen”. En aquest sentit, “en lloc d’espiar-nos tant, afrontin un debat amb xifres de rigor, científicament demostrades, que mostrin una fotografia de com es reparteix l’esforç en les polítiques que incideixen en el benestar de les persones”, ha defensat la senadora de Junts.