Junts exigeix al Govern espanyol que assumeixi responsabilitats per l’assassinat del MH President Companys

  • Els vots en contra del PSOE i el PP impedeixen l’aprovació de la moció de Junts al Senat

  • Josep Maria Cervera: “Els crims perpetrats pel govern franquista són crims d’estat i és l’Estat espanyol qui ha de reconèixer i assumir la seva responsabilitat”

 

Una moció de Junts per Catalunya per instar el Govern espanyol a reconèixer la responsabilitat de l’Estat espanyol en la detenció, acusació, sentència i execució del President de la Generalitat de Catalunya, Molt Honorable Lluís Companys i Jover, ha estat rebutjada aquesta tarda al ple del Senat. El senador per Girona, Josep Maria Cervera, ha lamentat que el PSOE no hagi donat suport a la iniciativa i ha assegurat que es tracta de “l’únic president democràticament elegit assassinat a Europa durant el turbulent segle XX per les estructures d’un Estat”. En aquest sentit, els vots en contra del PSOE i el PP han impedit l’aprovació de la moció.

Cervera ha retret al Govern espanyol que no reconegui la seva responsabilitat i ha afirmat que “no pot considerar acabat el procés de reparació i reconeixement només amb l’aprovació de la Llei de Memòria Democràtica”.

En concret, la moció de Junts insta el Govern espanyol perquè “promogui una reparació democràtica efectiva en el considerat un dels crims d’Estat comès entre 1938 i 1978 i un crim contra el poble de Catalunya”. En aquesta línia, Cervera ha assegurat que “els crims perpetrats pel govern franquista són crims d’estat i, com a tal, és l’Estat espanyol qui ha de reconèixer i assumir la seva responsabilitat”. “Si volem ser fidels a la realitat, hem de reconèixer que al MHP Companys el van matar per Catalunya”, ha conclòs.

 

 

Madrid, 22 de febrer de 2023