Albert Batet

Junts exigeix a l’Estat un fons extraordinari per afrontar les conseqüències humanitàries, econòmiques i socials de la guerra d’Ucraïna

El president del grup parlamentari, Albert Batet, reclama a Pedro Sánchez “menys fotografies i més recursos per Catalunya”

 

El president del grup parlamentari de Junts per Catalunya, Albert Batet, i la portaveu, Mònica Sales, han participat aquesta tarda a la reunió que ha mantingut el president de la Generalitat, Pere Aragonès, la consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, i la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, amb els grups parlamentaris per abordar les conseqüències derivades del conflicte bèl·lic a Ucraïna. 

 

En la roda de premsa posterior a aquesta reunió, Batet ha exigit al Govern espanyol “un fons extraordinari i augmentar el marge de dèficit fins a l’1% per poder afrontar amb èxit les conseqüències humanitàries, econòmiques i socials de la guerra d’Ucraïna a Catalunya”, com ja ha expressat el Govern de la Generalitat.

Batet ha acusat el president de l’Executiu estatal, Pedro Sánchez, de venir només a Catalunya a fer-se fotografies en lloc de complir amb les promeses, les necessitats i les reclamacions dels catalans: “Ho va fer aquí, al Palau de la Generalitat, en la segona i última reunió de la taula de diàleg. I ho va repetir divendres al centre d’acollida de refugiats a Fira Barcelona. Li diem ben clar: Menys fotografies, senyor Sánchez, i més recursos per Catalunya”.

De la mateixa manera, ha demanat al Govern espanyol que agilitzi tràmits per facilitar l’acollida de refugiats i que l’Ingrés Mínim Vital inclogui els refugiats provinents d’un conflicte bèl·lic, com és el cas d’Ucraïna, tal com ha sol·licitat i registrarà en els pròxims dies Junts per Catalunya al Congrés dels Diputats.

Suport a l’acció del Govern de la Generalitat

D’altra banda, el president del grup parlamentari ha destacat la feina del Govern de la Generalitat per afrontar les conseqüències de la guerra d’Ucraïna a Catalunya i el seu impacte sobre les finances públiques catalanes, que a hores d’ara calcula que se situarà al voltant dels 750 milions d’euros. En aquest sentit, Batet ha remarcat les actuacions dels consellers de Junts per Catalunya en la gestió d’aquesta crisi. 

En primer lloc, s’ha referit a les mesures del Departament d’Acció Exterior, liderat per la consellera Alsina, que manté contacte permanent amb el consolat d’Ucraïna a Barcelona i, en canvi, ha suspès relacions amb el consolat de Rússia. Així mateix, ha aportat gairebé 600.000 euros a agències de les Nacions Unides; ha fet una crida a entitats amb projectes a la zona de guerra perquè puguin acollir-se a una línia de subvenció de 1’5 milions d’euros; ha atès catalans que es trobaven a Ucraïna i ha donat suport a la comunitat ucraïnesa a Catalunya. 

En segon lloc, ha recordat que la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha posat a disposició la xarxa d’albergs de la Generalitat per a refugiats i ucraïnesos que es trobaven a Catalunya; ha facilitat la cessió gratuïta de 100 habitatges privats; ha elaborat un protocol d’urgència per facilitar l’acollida per als més de 200 menors ucraïnesos que han arribat sense tutors legals i treballa per oferir l’accés al lleure educatiu als menors ucraïnesos.

Batet també ha recordat les mesures posades en marxa pel conseller d’Economia, Jaume Giró, que ha congelat la pujada de l’impost del CO2, prevista per aquest any, i que beneficiarà 3 milions de catalans. També ha ressaltat l’increment de l’impost que paguen les instal·lacions que produeixen energia elèctrica, com ara les nuclears, i que servirà per recaptar 20 milions de més que s’invertiran a afavorir el canvi cap a les energies renovables. Així mateix, el departament d’Economia ha ampliat les línies de finançament a pimes i autònoms de les empreses agràries i del sector de la pesca.

Finalment, ha destacat la feina del conseller de Salut, Josep Maria Argimon, que ha activat el mecanisme perquè els refugiats ucraïnesos puguin tramitar la targeta sanitària mentre no puguin tornar al seu país.

Batet ha reiterat el suport del grup parlamentari de Junts per Catalunya al Govern de la Generalitat i la seva predisposició per ajudar en “tot allò que sigui possible des del Parlament per pal·liar les conseqüències humanitàries, econòmiques i socials de la guerra d’Ucraïna”.