Junts denuncia l’intent de recentralitzar competències en salut, fent servir el càncer com a arma electoral

“Mentre la Unió Europea busca complicitat i col·laboració transfronterera a través de les regions i prepara la llei per a la “Unió de Salut”, hi ha partits, com Ciutadans, que promouen recentralitzar competències des de la catalanofòbia”, assegura la diputada Pilar Calvo

“Dir que a les regions més ben equipades en sistema de salut no s’ajuda malalts no residents d’aquestes regions és pervers i fals. I ho saben. Però ja veiem que, en precampanya electoral, anem de l’hipocràtic a l’hipòcrita amb massa facilitat”, hi afegeix

Junts per Catalunya es posiciona contra la nova proposta de Ciutadans que té com a objectiu recentralitzar per a l’Estat les competències en salut que tenen les diferents comunitats autònomes. Per Junts, aquesta iniciativa deixa de banda el principi de subsidiarietat que la Unió Europea (UE) aplica a la legislació ja que “la UE té competències complementàries o de suport en salut des de les que busca complicitat i col·laboració transfronterera, a través de les regions, en la seva “Unió de Salut”, segons paraules de la diputada Pilar Calvo qui, a més, recorda que “gràcies a la feina de l’eurodiputat Toni Comín, exconseller de Salut, i del seu equip, les autoritats regionals amb competències sanitàries podran estar en la confecció dels plans de prevenció d’amenaces sanitàries transfrontereres. També pel que fa a prendre mesures davant del càncer i la salut mental”.

La UE treballa per lluitar contra la inequitat en el tractament del càncer entre els estats membre. S’està creant un espai de dades sanitàries harmonitzat i gestionat des de la Comissió Europea (CE) però que posa en valor les bones pràctiques sanitàries que han desenvolupat determinades regions, perquè les que tenen millor know how en col·lecció, monitorització i gestió de bases de dades comparteixin aquest coneixement amb les altres. “Catalunya és una regió líder. Així que, en lloc d’optar per la catalanofòbia i pretendre harmonitzar a nivell estatal l’atenció als pacients de càncer, a risc de rebaixar el nivell de cobertura de Catalunya, o d’altres comunitats que també han fet una bona feina, aplaudeixen aquest lideratge i demanin que les altres comunitats copiïn la bona praxi en política sanitària”, en paraules de la diputada de Junts.

Per altra banda, Calvo denuncia que quan Ciutadans demana a la seva iniciativa assegurar un flux d’informació senzilla, accessible, honesta i veraç per als pacients i les seves famílies, el que en realitat pretenen és evitar que els professionals sanitaris hagin d’aprendre les llengües oficials diferents del castellà. La llengua catalana és, també, llengua de salut. És una proposició no de llei tendenciosa ja que és pervers i fals dir que a les regions més ben equipades en sistema de salut no s’ajuda a malalts no residents d’aquestes regions. I ho saben. Però ja veiem que en precampanya electoral se’n va del que és hipocràtic al que és hipòcrita amb massa facilitat”, hi afegeix Calvo.