“En els últims 10 anys, el Govern espanyol ha gastat gairebé 17 milions d’euros en serveis encarregats a l’empresa Vivotecnia”, adverteix Pilar Calvo
La diputada de Junts i membre de l’Associació de Parlamentaris en Defensa dels Drets dels Animals (APDA), Pilar Calvo, ha impulsat una sèrie d’esmenes de mirada animalista al Projecte de Llei de Ciència, Tecnologia i Innovació, per garantir que el Govern espanyol inverteixi en la recerca de mètodes alternatius a l’experimentació amb animals. “Ha estat un tema que ha sensibilitzat i ha despertat consciències entre els membres de la societat, que reclamen reduir al màxim el patiment i sacrifici animal”, diu Calvo, que demana que s’apliqui el que des del 2010 recull la legislació europea, transposada a l’Estat espanyol el 2013 a través d’un Reial Decret Llei. Alguns països de l’entorn europeu com Alemanya, el Regne Unit, Finlàndia o Suècia, inverteixen cada any grans partides en mètodes alternatius a l’experimentació amb éssers vius.
En els últims 10 anys, el Govern espanyol ha gastat gairebé 17 milions d’euros en serveis encarregats a l’empresa Vivotecnia(coneguda per l’experimentació amb animals), per part del CSIC i del CIEMAT, segons la informació proporcionada pel mateix Executiu a preguntes de la diputada. “En canvi, no s’està produint una inversió directa en recerca de mètodes alternatius, malgrat que la legislació europea obliga a aplicar el principi de les 3R: reemplaçament, reducció i refinament”, apunta Calvo.
En la seva resposta escrita, el Govern espanyol reconeix que no té manera de saber quina xifra es pot haver destinat a la cerca de mètodes alternatius o fins i tot quins projectes incorporen experimentació amb animals, per la falta, segons l’Executiu, d’un sistema efectiu per controlar aquestes dades. “És per això que, gairebé 10 anys després de la transposició de la Directiva, entenem que és urgent una modificació del Reial Decret”, adverteix la diputada, que reclama trobar sistemes efectius que ajudin a impulsar mètodes de substitució dels animals en l’experimentació, com ara models informàtics, intel·ligència artificial o experimentació cel·lular.
Madrid, 12 d’abril de 2022