Titon Laïlla

Junts demana que es prioritzi en la recerca del càncer de mama en homes

El Parlament de Catalunya ha aprovat una proposta de resolució sobre el càncer de mama en homes. “Des de Junts volem que es promogui una campanya de visibilització, conscienciació i informació sobre el càncer de mama quan aquest afecta els homes” ha assegurat la diputada Titon Laïlla. Així mateix, es demana que es realitzi una campanya de prevenció i detecció precoç des de l’àmbit de l’atenció primària, que doni eines per l’autoexploració i la detecció. Finalment, es demana que es prioritzi la recerca en aquest àmbit i, en la mesura que es pugui en funció dels Indicadors de risc, incorporar homes en els programes de detecció precoç del càncer de mama.

S’estima que el Càncer de Mama Masculí representa el 2% de tots els càncers de mama diagnosticats al món. Segons dades de la Sociedad Española de Oncologia, a finals del 2.022 s’hauran diagnosticat quasi 35.000 nous casos de càncer de mama en dones a tot l’Estat i, per tant, el nombre d’homes diagnosticats serà de quasi 700. Això suposa que cada any, aproximadament, es diagnostiquen vora de 1.290 nous casos de càncer de mama masculí.

Certament, hi ha un desconeixement i invisibilització d’aquesta patologia en la població general, al contrari del que succeeix amb el Càncer de mama quan afecta les dones.
Aquest fet pot ser una de les causes del diagnòstic tardà d’aquesta patologia en els homes, fent que el 80% d’aquests diagnòstics es facin quan el càncer està ja en fase metastàtica dificultant així el seu tractament, augmentant el patiment de la persona i la família afectades i elevant la taxa de mortalitat.