Junts demana negociar els pressupostos “pensant en les necessitats del país i no en posicionaments ideològics”

El portaveu i vicepresident Josep Rius lamenta que de moment les discrepàncies amb el govern d’Aragonès “encara són importants”

El partit aposta per un model basat en la justícia fiscal perquè les classes mitjanes i baixes no es vegin ofegades per l’augment de la inflació

 

Junts per Catalunya ha fet balanç de les negociacions amb el govern d’Aragonès pels pressupostos de la Generalitat per al 2023. En roda de premsa, el portaveu i vicepresident Josep Rius ha demanat que la negociació sobre els comptes “s’ha de fer pensant en les necessitats del país, no des de posicionaments ideològics” i que “quan un no té majoria al Parlament els pressupostos cal consensuar-los”. El portaveu ha constatat que en les negociacions amb el govern d’Aragonès encara hi ha discrepàncies importants i ha criticat que el govern “s’hi ha posat tard” i que només te 33 diputats. En aquest sentit, ha afirmat que “encara hi ha manca de documentació” i que “tot fa preveure que seran unes negociacions lentes”. Per intentar accelerar-les, Junts demanarà fer reunions sectorials de diferents aspectes, en matèria de fiscalitat, drets socials, educació, energies renovables i salut.

Junts per Catalunya aposta per un model basat en la justícia fiscal. En aquest sentit, el portaveu ha explicat que una de les propostes del partit és deflactar l’IRPF: “no reclamem baixar els impostos. Apostem per un model basat en la justícia fiscal perquè les classes mitjanes i baixes no es vegin ofegades per l’augment de la inflació. Per això proposem una deflactació de l’IRPF”. A banda, el partit també aposta per donar ajuts al petit comerç, autònoms i PIMES per fer front a l’augment de la factura energètica. “Uns ajuts que han d’arribar durant l’any que ve, perquè no podem esperar a canvis estructurals o a objectius a llarg termini, com podria ser la descarbonització  de la indústria”, ha afirmat Rius.

A més, el portaveu també ha destacat la importància de la continuïtat del projecte del Hard Rock per a Junts: “és un projecte que millora l’economia de les comarques de Tarragona i és perfectament compatible amb la sostenibilitat” i ha recordat que “no hi ha cap motiu per aturar el projecte, perquè compleix la normativa urbanística i mediambiental”. Avui mateix la Cambra de Tarragona ha emès un manifest, juntament amb agents econòmics i alcaldes de la zona, a favor del projecte. Un dels altres punts clau per a la negociació dels comptes, és la creació d’una unitat específica dels Mossos d’Esquadra per lluitar contra les ocupacions delinqüencials conflictives. “És urgent i és necessari” ha reblat. 

Sobre la reforma de la sedició pactada entre ERC i el PSOE, Rius ha tornat a insistir en què “és només un canvi de nom: es suprimeix la sedició, però s’endureix el delicte de desordres públics agreujats”. El portaveu també ha lamentat que ERC i PSOE tombessin la setmana passada l’esmena a la totalitat que Junts va presentar per suprimir el delicte de sedició sense contrapartides: “és un error”. Junts presentarà esmenes parcials per intentar que el delicte de desordres públics agreujats no suposi una retallada de drets fonamentals. Per això, Junts ha fet una crida a ERC i Comuns a rectificar la reforma del Codi Penal i aprofitar el tràmit al Congrés per treure del delicte de desordres públics agreujats aquells aspectes que amenacen drets bàsics, com el de manifestació. Rius ha recordat que Amnistia Internacional, entre d’altres organitzacions de drets humans, han alertat del perill d’aquest delicte. “Aquest text, en mans de l’alta judicatura espanyola, serà una eina més per endurir encara més la repressió. Només cal veure què ha fet la justícia espanyola amb la llei del sí és si”, ha avisat. Per tot plegat, Junts ha animat a tothom a participar a la manifestació que ha convocat l’ANC per demà contra la reforma del Codi Penal.

 

Barcelona, 5 de desembre de 2022.