Junts demana explicacions al Govern espanyol per les noves línies MAT

Els representants de junts al Congrés i al Senat inicien una campanya d’apropament als territoris afectats per aquesta infraestructura elèctrica 

 

El portaveu de Junts al Senat, Josep Lluis Cleries, la senadora de Junts per Tarragona, Assumpció Castellví, la senadora de Junts per Lleida i l’Alt Pirineu, Mayte Rivero, i la diputada de Junts per Barcelona Pilar Calvo han registrat una bateria de preguntes dirigides al Govern espanyol, així com la compareixença de la Ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, per donar explicacions sobre les noves línies de molt alta tensió (MAT). En aquest sentit, les representants de Junts al Congrés i al Senat s’han reunit aquest divendres amb membres de Junts dels territoris afectats per aquestes noves línies MAT amb les que es vol portar electricitat des d’Aragó fins a Catalunya. “Iniciem una campanya d’apropament i acompanyament al territori afectat”, apunten.

 

Es tracta d’una macro infraestructura que travessarà gairebé 40 poblacions catalanes, d’entre les quals hi ha les Terres de l’Ebre, Camp de Tarragona, Penedès, Vallès, Baix Llobregat, etc. En alguns casos, aquesta línia passarà a prop de nuclis de població o d’altres línies de gran capacitat de transport d’electricitat, la qual cosa “trinxa el paisatge de moltes poblacions i afecta terrenys d’alt valor agrícola”. Malgrat aquest gran perjudici, “el procés d’informació pública es va iniciar en ple període de vacances d’estiu”, el passat 28 de juliol, quan el Butlletí Oficial de l’Estat va publicar el procés d’informació pública de l’estudi d’impacte ambiental i la sol·licitud d’autorització administrativa prèvia.

 

Aquesta anunci ha generat preocupació i estupor en els territoris afectats, i ha portat a consells comarcals i ajuntaments a treballar conjuntament per frenar la iniciativa privada, que respon als interessos econòmics d’un clúster energètic aragonès.

 

Les preguntes registrades son les següents:

Per què el Govern espanyol publica al BOE en data de 28 de juliol un projecte d’aquestes dimensions, de manera que el període d’exposició pública coincideix en ple mes d’agost?

Quina és la solució prevista per part del Govern espanyol, en el cas que aquestes línies s’aprovin, per preservar mediambientalment els territoris afectats?

Per què el Govern espanyol dóna suport a aquest projecte en lloc d’impulsar la utilització de les línies públiques ja existents de Red Eléctrica Española?

Té previst el Govern espanyol informar adequadament als ajuntaments dels territoris afectats?

 

 

 

 

 

Madrid, 10 de setembre de 2021