Junts demana crear un corredor humanitari per evacuar la població afganesa en situació de risc

“La ciutadania afganesa es troba davant la dicotomia de viure en la resignació del règim talibà o l’emigració”, apunta Illamola Dausà

 

La portaveu d’Exteriors de Junts per Catalunya al Congrés, Mariona Illamola Dausà, ha registrat aquest divendres una Proposició no de Llei, per al seu debat en Ple i en Comissió, que reclama impulsar la creació d’un corredor humanitari que contribueixi a l’evacuació de la població afganesa en situació de risc, propiciant una entrada regular a la Unió Europea. “La ciutadania afganesa es troba davant la dicotomia de viure en la resignació del règim talibà o l’emigració“, apunta Illamola Dausà en el text, qui afegeix que “els que arribin a Europa, hi han de poder residir i treballar legalment“.

 

Les imatges de la població intentant abandonar l’Afganistan a través del aeroport, així com per diferents mitjans de manera esgarrifosa i posant en risc la integritat física, han commocionat l’opinió pública mundial. En aquest escenari d’inseguretat, existeix un elevat risc per als col·lectius més perjudicats pel canvi de règim i l’extremisme dels insurgents, com són les dones, els nens, els joves, els col·lectius LGTBIQ +, periodistes, científics o activistes, entre d’altres. Per això, tal i com recull la iniciativa, “resulta imperatiu que la Comunitat Internacional actuï per salvaguardar els drets, llibertats i benestar de totes les minories i col·lectius en situació de risc“.

 

A més, Junts també emplaça el Govern espanyol a impulsar la creació de beques per a estudis universitaris o de formació professional en territori espanyol orientades específicament a sol·licitants procedents de països d’origen “insegur”, refugiats i/o sol·licitants de protecció internacional; mitigar la desprotecció de la població civil afganesa que romangui al país; evitar que es produeixi una nova onada de delictes contra patrimoni artístic i cultural universal a l’Afganistan, i donar suport a l’oposició democràtica afganesa des de l’interior o des de l’exili.

 

 

 

 

Madrid, 10 de setembre de 2021