Junts demana al president Aragonès que comparegui al Parlament per donar explicacions sobre el resultat de la taula del diàleg

El portaveu i vicepresident Josep Rius constata que les recents actuacions del Tribunal Suprem demostren que la reforma del Codi Penal “no serveix per aturar la repressió” 

Junts demana al president Aragonès que comparegui al Parlament per donar explicacions sobre el resultat de la taula de diàleg. “Des de Junts li demanem transparència i rendiment de comptes. Volem saber què ha passat, què s’ha pactat i què no, i com afecta no només als líders de l’1 d’octubre, sinó també a totes les persones encausades al jutjat número 13 i a la resta d’encausats independentistes”, ha afirmat Rius, que ha recordat que el mateix president es va comprometre el passat 8 de novembre a comparèixer abans que acabés l’any per donar explicacions i encara no ho ha fet. 

El portaveu ha constatat que les recents actuacions del Tribunal Suprem, del jutge Marchena i de la fiscalia “demostren que la recent reforma del Codi Penal no serveix per aturar la repressió ni tampoc per desjudicialitzar”. Rius ha recordat que Junts va votar en contra de la reforma i que ja va advertir de les seves conseqüències. Per això, ha afirmat que “només calia derogar la sedició, no agreujar desordres públics ni la malversació”. A més, ha denunciat que el govern espanyol aplaudeix aquesta “ofensiva judicial”, “a través del ministre Bolaños, que va celebrar la decisió de la fiscalia, perquè es demostra que es continua perseguint el referèndum de l’1 d’octubre i es continuen considerant els fets de l’1 d’octubre com un delicte”. Rius ha criticat la hipocresia del govern de Sánchez: “amb una mà parla de diàleg i de reencuentro, però amb l’altra aplaudeix la mà dura de la justícia espanyola contra l’independentisme” i ha afegit que “el PSOE és el mateix que va aplicar l’article 155 contra Catalunya i és el que ara aplaudeix que es persegueixi el referèndum de l’1-O. No ha canviat en cap moment”.

En aquest sentit, el portaveu ha afirmat que l’única resposta a l’Estat espanyol és la unitat a l’independentisme, i per això ha tornat a fer una crida a tots els sectors de l’independentisme per refer la unitat estratègica: “només la força de la unitat ens permetrà avançar en la independència”.

Per altra banda, demà Junts presentarà una Proposició de Llei al Congrés dels Diputats per derogar l’article 384 bis de la llei d’Enjudiciament Criminal, que permet als jutges d’instrucció suspendre de funcions els càrrecs públics. “Aquesta iniciativa es presenta per obligar l’estat espanyol a complir el dictamen que va emetre la Comissió de Drets Humans a l’ONU”, ha explicat el portaveu, que ha afegit que la derogació d’aquest article “és la millor via per evitar que es cometin violacions en el futur de l’article 25 del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics”. El portaveu ha recordat que el dictamen del Comitè de Drets Humans de l’ONU considera que es van vulnerar els drets polítics de dirigents independentistes.

D’altra banda, dijous acaba el termini de presentació d’esmenes als pressupostos de la Generalitat. Junts transformarà en esmenes les 50 propostes que va fer per negociar amb el govern i que Aragonès va rebutjar perquè va preferir pactar amb el PSC. En aquest sentit, Rius ha afirmat que “ens preocupa l’ambigüitat de l’acord que ha arribat ERC amb el PSC i els Comuns. Hi ha grans discrepàncies entre els signants, sobretot pel que fa a la Ronda Nord, una infraestructura clau per a la mobilitat del Vallès” i ha demanat als tres partits que s’aclareixin. 

I en una altra qüestió, Junts donarà suport i participarà en la manifestació de suport a Ucraïna que tindrà lloc divendres al vespre al Passeig de Gràcia. “Convidem a la societat catalana a participar en aquesta manifestació contra la invasió russa iniciada ara fa un any i que ja ha causat milers de morts”, ha reblat.

 

Barcelona, 20 de febrer de 2023.