Junts defensa la publicació de les balances fiscals

PSOE i PP veten al Senat que es pugui conèixer el dèficit fiscal que pateix Catalunya

 

El portaveu de Junts per Catalunya al Senat, Josep Lluís Cleries, ha lamentat que no s’hagi aprovat aquest dimecres, a la Cambra Alta, una moció conseqüència de la interpel·lació de fa 15 dies a la ministra d’Hisenda per a què el Govern espanyol publiqui les balances fiscals. “És la política de tractar la ciutadania i els seus representants polítics com a súbdits que no hem de saber res. Ens volen ‘cul batut i cara alegre’”, ha afirmat Cleries.

La moció, que ha estat vetada pel PSOE i el PP, i no ha rebut el suport de la majoria de la cambra, instava el Govern espanyol a publicar les balances fiscals “com un exercici de transparència, democràcia i compromís amb la ciutadania” complint així amb la normativa catalana, la llei 10/2012. En aquest sentit, Cleries, davant la negativa de l’executiu, ha assenyalat que “per al Govern espanyol, si el coneixement pot fer-nos mal, és millor que ens mantinguem en la ignorància”. El portaveu ha assegurat que això suposa, entre d’altres, que els investigadors “només puguin realitzar una simple estimació de les balances fiscals perquè el Govern no els facilitarà el detall de la despesa de l’Estat a Catalunya, ni les dades necessàries per a fer el càlcul”. Per això mateix, “volen que Catalunya se’n vagi a la misèria?”, ha afegit.

Cleries ha fet referència també a les dades que mostren la baixa execució pressupostària a Catalunya, en comparació amb el d’altres comunitats autònomes, com la Comunitat de Madrid, situada per davant de les altres: “Es tracta d’una imatge clara d’aquest estat centralista, radial i amb una capital aspiradora que no té cap aturador a l’hora de xuclar recursos i riquesa de la perifèria”. En aquesta línia ha retret que “es tracta d’un maltractament a tots els ciutadans votin el que votin. Castigant els territoris, castiguen tots els seus habitants”.

Per últim, el portaveu ha apuntat que “ens volen arruïnar com a territori català i com a catalans i catalanes. A nosaltres, a les nostres famílies i a les generacions que vénen”.

 

 

Madrid, 8 de juny de 2022