Junts celebra que la resposta al TSJC reforci el model d’escola catalana amb criteris exclusivament pedagògics

El vicepresident i portaveu Josep Rius afirma que “Junts ha estat i estarà sempre en el consens per defensar la llengua catalana” 

 

 

El vicepresident i portaveu de Junts per Catalunya, Josep Rius, ha celebrat en roda de premsa que la resposta al TSJC reforci el model d’escola catalana amb criteris exclusivament pedagògics: “queda clar que la presència de les llengües es determinarà exclusivament amb criteris pedagògics i de manera singularitzada per cada un dels centres educatius i es farà des d’un abordatge global, integrador i de transversalitat curricular que inclogui tots els espais educatius i els recursos d’aprenentatge, també els de caràcter digital”.

El portaveu ha afirmat que “Junts ha estat i estarà sempre en el consens per defensar la llengua catalana. El consens ha de ser per protegir el català a l’ensenyament i el model d’escola catalana contra les ingerències de la justícia  espanyola“. Junts celebra que s’hagi preparat una resposta a la sentència en forma de decret llei al Govern i una nova llei ad hoc, deixant de banda la reforma de la llei de política lingüística que es proposava en l’acord del 24 de març. “La llei de política lingüística no es toca”, ha reblat Rius.

La proposta en què treballen els partits manté el català com a llengua vehicular de l’ensenyament i no aporta més presència del castellà que la que ja està prevista en l’actual ordenament jurídic vigent. La proposta, a més, protegeix els mestres i els directors de centre perquè el responsable d’aprovar el projecte lingüístic de cada centre serà el Departament d’Educació, tal com va demanar Junts. 

Rius ha explicat que la proposta que acordin els partits ha de comptar amb el consens de la comunitat educativa i de les entitats que defensen la llengua: “Junts treballarà perquè aquest consens sigui una realitat en els propers dies. Com hem demanat des del primer dia” i ha afegit que  “el termini és el consens, portem dies i setmanes treballant perquè hi hagi aquest consens”.

Un cop tancat el decret llei, es presentaran al Parlament les esmenes a la llei Celà, “que esperem que siguin recolzades pel PSC, ERC i Comuns”.

Per altra banda, Rius ha denunciat que el retorn del rei emèrit s’ha produït “amb el vistiplau del govern espanyol de Pedro Sánchez” i ha afirmat que “la visita del rei emèrit Joan Carles demostra la impunitat política i judicial amb què compta la monarquia a Espanya. Una protecció heretada del franquisme i consagrada a la Constitució espanyola”. El portaveu ha recordat que el Congrés dels Diputats ha rebutjat fins a quinze vegades en dues legislatures obrir una comissió d’investigació, sempre amb els vots en contra del PSOE, a més del PP, Vox o Ciutadans. La darrera vegada, el passat mes d’agost, amb Meritxell Batet presidint la mesa de la cambra. 

En relació amb el retorn del rei emèrit, Rius ha tornat a denunciar una vegada més el CatalanGate: “la impunitat amb què s’espien dirigents independentistes o es creen proves falses contra ells per alterar resultats electorals demostren que Espanya ha utilitzat les clavegueres de l’estat sense escrúpols per frenar la independència de Catalunya”. En aquest sentit, Rius ha insistit que “estabilitzar el govern espanyol, donar-li suport parlamentari o seure-hi a dialogar seria blanquejar les clavegueres, banalitzar la guerra bruta i tapar internacionalment aquesta violació sistemàtica de la democràcia a Espanya”. 

Barcelona, 23 de maig de 2022.