Junts celebra que el proper curs començarà sense la imposició del 25% de castellà a les aules

El vicepresident i portaveu Josep Rius afirma que es demostra que “fer un decret llei que impedís l’aplicació de quotes, com va defensar Junts, era vàlida per mantenir la immersió, el català com a llengua vehicular i protegir els mestres i els directors de centre”

 

Junts per Catalunya ha celebrat la decisió del TSJC de frenar temporalment la imposició del 25% de castellà a les aules. El vicepresident i portaveu Josep Rius, ha celebrat que el proper curs escolar podrà començar sense l’aplicació del 25%: “S’han imposat els criteris pedagògics per sobre les quotes” i ha afegit que “s’ha guanyat una batalla, però encara no la guerra”. 

El portaveu, a més, ha afirmat que la decisió del tribunal demostra que “fer un decret llei que impedís l’aplicació de les quotes, com va defensar Junts, era vàlida per mantenir la immersió, el català com a llengua vehicular i protegir els mestres i els directors de centre”.  En aquest sentit, ha defensat que “la via de la confrontació que va proposar Junts és la que s’ha acabat imposant a una via impositiva i no pedagògica que volia imposar el tribunal”.  

Per altra banda, davant la insistència de Pedro Sánchez a què Junts participi a la taula de diàleg, Rius ha afirmat que aquesta insistència respon a “ampliar la foto”,  però ha denunciat que “no posa damunt la taula cap proposta concreta”: “El que necessita Catalunya són solucions, no ampliar la foto”. El portaveu ha insistit que no participaran en una taula que ha fracassat, i que “sense Junts no hi ha solució al conflicte entre Catalunya i Espanya”

Rius ha recordat les condicions de Junts per participar a la taula: 

  1. Agenda d’autodeterminació i amnistia.
  2. Procés de negociació amb garanties
  3. Condició prèvia: que l’escàndol polític Catalangate sigui tractat en una comissió d’investigació al Congrés dels Diputats.

 

Sobre el cas de la presidenta Laura Borràs, el portaveu ha volgut expressar una vegada més “el suport unànim de Junts a Laura Borràs davant la persecució judicial a què està sent sotmesa per la seva condició de dirigent independentista”. Rius ha afirmat una vegada més que el cas de Laura Borràs és un cas de ‘lawfare’, “té una clara finalitat política”, “està plena d’irregularitats judicials: canvi de fiscal, canvi de cos policial, de Mossos a Guàrdia Civil, perquè els Mossos no havien trobat cap delicte”

En aquest sentit, Rius ha defensat que “la millor manera de defensar la sobirania del Parlament és defensar la seva presidenta”: “la justícia espanyola no pot decidir qui és diputat i qui no o qui presideix la cambra on resideix la sobirania dels catalans”. Per això, ha fet una apel·lació a la resta de forces independentistes a fer front comú per defensar la presidenta davant un cas de lawfare. 

Davant les denúncies expressades per un antic militant de la JNC a les xarxes socials on denunciava assetjament sexual per part d’un excàrrec de Convergència i ara membre de Junts, la direcció ha decidit obrir un expedient informatiu que portarà a la comissió de garanties. El defensor de l’afiliat, Josep Pagès, també s’ha posat a disposició per vehicular aquestes peticions a la comissió de garanties. “És un cas que s’ha d’avaluar amb tota la serenor, sensibilitat i garanties que requereix”, ha afirmat Rius

 

Barcelona, 4 de juliol de 2022.