Junts aprova al Senat una iniciativa per visibilitzar el dol gestacional

Mayte Rivero: El part i el postpart desgasten la mare, sigui quin sigui el moment del naixement o de la pèrdua fetal”

 

Junts per Catalunya ha defensat i aprovat aquest dijous una moció al Senat que manifesta la “importància de visibilitzar el procés de dol gestacional, perinatal i neonatal”. Amb l’aprovació gairebé unànime de la Cambra (249 vots a favor i només 2 en contra), el Senat “reconeix la importància de la salut mental a la nostra societat i es compromet a treballar per propiciar un canvi de perspectiva de la societat davant la mort, per afrontar millor el procés del dol”. En concret, el text aprovat defensa:

 

  1. Promoure juntament amb les comunitats autònomes i en el marc del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, els mitjans humans i materials necessaris per oferir serveis d’atenció formats per atendre les mares i els pares adequadament, des del primer moment.
  2. Dur a terme els estudis i anàlisis precises, en el marc de referència constituït per les recomanacions incloses a l’Informe d’Avaluació i Reforma del Pacte de Toledo, aprovat al Congrés dels Diputats el 19 de novembre de 2020, per promoure les modificacions normatives necessàries per establir un permís progressiu, d’un període entre 15 dies i un mes de durada, per a les mares que han patit la pèrdua d’un fill o filla dins del segon trimestre d’embaràs, mitjançant la consideració oportuna de la mesura i del seu abast a l’àmbit del diàleg social.

 

La senadora de Junts Mayte Rivero ha defensat la moció al Ple i ha advertit que, quan es perd un fill durant l’embaràs, “al sentiment de culpa i de fracàs, al dolor i al dol se li han d’afegir les conseqüències físiques i psicològiques de la gestació i el part”. Per això, ha explicat que és “imprescindible” acompanyar el dol i fer aquest camí acompanyat: “El part i el postpart desgasten la mare, sigui quin sigui el moment del naixement o de la pèrdua fetal”, ha dit.

 

Hem de promoure els mitjans humans i materials per atendre les mares i pares des del primer moment“, ha insistit Rivero, que ha defensat establir modificacions legals per regular un permís de maternitat progressiu, des del segon trimestre de l’embaràs.

 

Madrid, 18 de novembre de 2021