Mònica Sales i Aurora Madaula

Junts aporta el dictamen de Nacions Unides sobre la vulneració de drets polítics per revertir la suspensió de la presidenta Borràs

Mònica Sales: “L’ONU ho deixa meridianament clar i sense matisos: un diputat no ha de ser suspès fins que no hi hagi una sentència ferma”

El grup parlamentari de Junts per Catalunya ha registrat aquest matí un escrit amb el dictamen del Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides sobre la vulneració de drets polítics als presos polítics, fet públic ahir, perquè la Mesa del Parlament tingués en compte el posicionament d’aquest organisme internacional a l’hora de tractar la petició de reconsideració sobre la suspensió de la presidenta Borràs.

Així mateix, el grup parlamentari ha demanat sol·licitar un informe jurídic als lletrats de la Cambra, a partir dels informes previs existents sobre l’aplicació de l’article 25.4 del Reglament i de la resolució d’ahir de l’ONU.

En aquest sentit, Junts per Catalunya ha lamentat que la majoria dels partits que conformen la Mesa del Parlament no hagin acceptat a tràmit la petició de reconsideració i hagin rebutjat encarregar l’informe jurídic.

En una roda de premsa posterior, la portaveu del grup parlamentari, Mònica Sales, ha assenyalat que el dictamen de les Nacions Unides és “un nou argument de pes” en la defensa dels drets de la presidenta Borràs. “L’ONU posa els punts sobre les is. Ho deixa meridianament clar i sense matisos: un diputat no ha de ser suspès dels seus drets polítics fins que no hi hagi una sentència ferma”, ha recordat.

Sales ha subratllat que el posicionament de l’organisme internacional “val per als presos polítics afectats i també val en el cas de la presidenta Borràs. El fons de la qüestió és exactament el mateix: si se suspenen les funcions a representants electes, amb anterioritat a una condemna, hi ha una violació dels drets, com recull l’article 25 del Pacte de Drets Civils i Polítics de les Nacions Unides”.

En aquest sentit, la diputada i secretària segona de la Mesa, Aurora Madaula, ha lamentat que, des de la Mesa, “s’hagi fet prevaldre l’article 25.4 del Reglament del Parlament en lloc de l’article 25 del Pacte de Drets Civils i Polítics de les Nacions Unides”. A parer seu, “el que s’ha decidit avui a la Mesa sense informe jurídic és una decisió política i partidista”.