Junts alerta que la reforma del Codi Penal espanyol “és una reforma amb una clara intencionalitat de persecució política a l’independentisme”

El portaveu i vicepresident afirma que “la proposta sembla redactada pel jutge Marchena” i critica que ERC hi doni suport: “és una reforma per ‘deixar-ho estar’, per un partit que ha aparcat la independència”

 

 

Junts per Catalunya ha criticat la reforma del Codi Penal espanyol pactada pel govern del PSOE i ERC. El portaveu Josep Rius ha afirmat en roda de premsa que “la proposta sembla redactada pel jutge Marchena” i que “recull l’esperit de la sentència contra el referèndum de l’1-O”. El portaveu ha denunciat que aquesta reforma “en cap cas desjudicialitza”, sinó que “despenalitza a una minoria, però amplia els supòsits de repressió” i ha criticat que ERC hagi donat suport a la mesura: “és una reforma per ‘deixar-ho estar’, per un partit que ha aparcat la independència i prefereix gestionar l’autonomisme, amb un govern fet també ‘per deixar-ho estar’, farcit de consellers autonomistes fitxats en el mercat d’hivern de la vella política”

 

A més d’això, el partit afirma que: 

  1. No estem davant la desaparició del delicte de sedició, perquè la seva supressió va acompanyada d’un nou tipus de delicte, el de ‘desordres públics agreujats’ que retalla greument les llibertats, criminalitza les mobilitzacions i pot ser usat en contra de l’independentisme per augmentar la repressió.
  2. Els fets que abans podien ser considerats delictes de sedició queden ara subsumits en el nou delicte de desordres públics, amb la incorporació de conceptes com la ‘intimidació’, que poden ser interpretats judicialment en contra dels drets fonamentals. 
  3. La regulació dels pretesos delictes contra l’ordre públic, tal com està redactada la proposta, col·lisiona greument amb l’exercici de drets i llibertats fonamentals. I s’obre la porta a les habituals interpretacions esbiaixades cap al nacionalisme espanyol tardofranquista de la cúpula judicial espanyola. 

 

Davant aquesta constatació, Junts presentarà esmenes a la proposta durant el seu tràmit a les Corts espanyoles, però Rius ja ha avisat que “si no hi ha canvis de fons, serà molt difícil que Junts hi doni suport”. El contingut de la proposta és: “estem treballant amb un text alternatiu on es parli només de la derogació del delicte de sedició, preveient els mateixos efectes de quan es va derogar el delicte que permetia condemnar els insubmisos”

El portaveu ha denunciat que el PSOE “només vol suprimir la sedició per intentar forçar l’extradició del president Carles Puigdemont a Espanya per ser jutjat al Tribunal Suprem”.  

En referència a la posició d’ERC, el portaveu a més de criticar el seu suport, ha constatat que “s’ha quedat sola defensant la reforma del Codi Penal” perquè cap partit independentista hi dona suport, ni tampoc cap entitat de la societat civil. Tant Òmnium com l’Assemblea han mostrat les seves crítiques. La reforma ha estat pactada “d’esquenes de la resta de represaliats”, ha criticat el portaveu. Per això ha tornat a reclamar l’espai de direcció estratègica. Rius ha instat ERC a reflexionar perquè “cada cop són més els partits i entitats independentistes no comparteixen la seva estratègia” i ha recordat que “la setmana passada va quedar clar que el govern de Pere Aragonès no té la confiança del Parlament”

 

Per altra banda, sobre els pressupostos de la Generalitat, Junts per Catalunya presentarà un decàleg de condicions “quan coneguem les partides pressupostàries que la consellera Natàlia Mas no va ensenyar en la primera reunió”, ha explicat el portaveu, que ha qualificat la reunió de “protocol·lària”. Per això Rius ha demanat que primer ensenyin els comptes, per departaments, i que expliquin amb quins suports pensen aprovar-los i executar-los. “Que ens expliquin els números i amb qui pensen aprovar-los”, ha reclamat. Junts s’està reunint amb sectors socials i econòmics per recollir propostes “en un moment econòmicament i socialment difícil per molta gent”

 

Barcelona, 14 de novembre de 2022.