Junts al Senat exigeix que el servei de missatgeria per emergències del PLASEQCAT depengui de la Generalitat

Assumpció Castellví: “Des de la distància no es pot actuar amb la rapidesa necessària en casos d’emergència, com ha passat en l’incendi de Constantí”

 

Junts per Catalunya ha registrat una moció i una bateria de preguntes escrites al Senat per instar el Govern espanyol a efectuar el traspàs de les competències del servei de missatgeria d’emergència per SMS del PLASEQCAT a la Generalitat de Catalunya. La senadora de Junts per Catalunya per Tarragona Assumpció Castellví presenta la iniciativa en conseqüència del “retard” en l’avís a la població pel risc de l’incendi del passat dilluns 7 de novembre en una planta de producció de sofre de Constantí, que va obligar a activar l’emergència d’accident químic. “Des de la distància no es pot actuar amb la rapidesa necessària en casos d’emergència”, afirma Castellví.

El pla de seguretat per accidents químics PLASEQCAT es va activar a una empresa productora de sofre de Constantí (Tarragona), a causa d’un incendi que va obligar a confinar durant diverses hores al polígon industrial on es troba l’empresa, així com part del municipi de Reus, incloent-hi l’aeroport. Tot i que els Bombers, l’endemà de l’incident, ja van donar per controlat l‘incendi químic, l’execució del PLASEQCAT, que Protecció Civil havia activat en fase d’emergència, es va activar una hora després que es decretés el foc. Una de les raons principals va ser el retard en l’avís a la població pel risc d’incendi ja que és un sistema que depèn de l’Estat espanyol i és des de Madrid que han d’activar el sistema de missatgeria d’emergència perquè els ciutadans rebin el missatge SMS als seus dispositius mòbils i puguin saber què està passant i què han de fer.

Segons Castellví, “la incidència de l’incendi a Constantí s’hagués pogut minimitzar si l’executiu català hagués pogut fer l’enviament massiu de missatges als telèfons mòbils dels ciutadans”. “Com més a prop es pugui gestionar aquesta eina necessària per a les emergències, es podran respondre millor i més eficientment a episodis d’emergència semblants, gràcies al coneixement del territori i a la proximitat”, ha assegurat la senadora, qui afegeix que “és primordial que aquest sistema es pugui activar des de Catalunya per a poder enviar missatges d’emergència massius als mòbils dels ciutadans en casos d’emergències com la de Constantí”.

 

 

 

 

 

Madrid, 8 de novembre de 2022