Junts adverteix que l’Agència Catalana de l’Aigua no actua amb prou previsió per afrontar els efectes del canvi climàtic

En matèria educativa, Junts alerta que la gestió del conseller Cambray respon més a la improvisació que a una bona planificació

El grup Parlamentari de Junts per Catalunya ha formulat avui al Ple del Parlament dues interpel·lacions al Govern, una primera sobre el període de sequera i una segona sobre la planificació del nou curs escolar. 

A la primera, el diputat Quim Calatayud ha advertit a la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) no actua amb suficient previsió i anticipació, dos factors clau per afrontar els efectes del canvi climàtic. “L’ACA va posant tiretes quan el problema que tenim és una hemorràgia”, ha assenyalat el diputat. “El mes de novembre del 2022, vostè, senyora consellera, al capdavant del departament d’Acció Climàtica va assegurar que teníem aigua per un any. I això, consellera, no és real”, ha afegit. 

“El decret per la sequera, senyora consellera, és la constatació d’un gran fracàs”, ha advertit Calatayud. “Governar és prendre decisions, i no moure’s arrossegats pel present immediat”, ha reblat.

El diputat ha denunciat que l’ACA, “l’únic que està fent és tirar pilotes fora i traspassar la seva responsabilitat, principalment als ajuntaments i a la ciutadania”. Calatayud també s’ha referit a la manca de suport de l’ACA als municipis que depenen de recursos propis i el subministrament dels quals depèn des de fa mesos de camions cisterna.  En aquest sentit, Calatayud ha afegit que “l’ACA no ha fet les inversions a la xarxa en alta necessàries perquè poblacions del Moianès, les Garrigues o la Conca de Barberà, deixin de patir i d’afrontar uns costos inassumibles per a garantir el subministrament als seus habitants, a les seves indústries i a la seva gent”
El diputat ha alertat que “moltes de les instal·lacions en baixa, les canonades que ens abasteixen, són un colador per on es perden milers i milers de litres d’aigua”, i que quan els ajuntaments plantegen la necessitat modernitzar-les, “l’ACA es limita a dir que això és responsabilitat municipal”

Calatayud ha instat el Departament a treballar en un Pla director d’aigües regenerades que sigui un veritable objectiu de país per no fer tard en matèria d’aigua “com passa amb les energies renovables o amb el tractament de residus”

Finalment, el diputat ha retret a la consellera Jordà que el departament no s’hagi reunit amb el sector privat de l’àmbit de l’aigua en el context actual i ha demanat que se’l tingui en compte. 

Junts demana una millor planificació del curs escolar 

En matèria educativa, la diputada Anna Erra ha interpel·lat el conseller d’Educació Josep González-Cambray sobre diferents punts relatius a la planificació del curs vinent. “Tenir més diners i més professors no equival a millors resultats”, ha advertit Erra, que ha afegit que la gestió del conseller Cambray ha respost més a la improvisació que a una bona planificació. Per aquesta raó, la diputada ha assenyalat que des de Junts es farà un seguiment acurat de diferents carpetes del Departament per assegurar un bon inici de curs.

En primer lloc, Erra ha demanat una aposta clara en l’orientació i pautes clares per al professorat per abordar un fracàs escolar del 17%. 

Pel que fa a la manca de docents, Erra ha recordat a Cambray que no és cert que sigui un fet estructural sinó un fet només atribuïble a ell, que no ha calculat les conseqüències de reduir una hora als docents. “Esquerra Republicana ho ha tornat a fer, ja els va passar amb la incorporació de la sisena hora, i han tornat a prendre decisions sense estudiar i valorar-ne les conseqüències”, ha reblat la diputada.

Erra també ha sol·licitat lideratge per part de la Conselleria per dotar els centres i el professorat d’eines, recursos i formacions per garantir la millor detecció i prevenció de les problemàtiques vinculades a la salut mental de l’alumnat. 

La diputada ha tornat a reclamar que es faci efectiu el pagament de les places d’I2 a les escoles privades i iniciatives social “que encara no han cobrat res, tot i que l’acord amb les patronals es va signar al setembre”.  

Erra també ha alertat que un cop més la concertada pateix discriminació en no rebre l’ajuda nominal per alumnes amb necessitats especials. A tall d’exemple, s’ha referit a la ciutat de Girona, “on aquesta no només compleix amb el pacte de segregació escolar sinó que en molts casos assumeix més alumnes que la pública”. 

La diputada també ha preguntat sobre el desplegament del Pla d’Educació digital a Catalunya i ha demanat que arribi a tot el Servei d’Educació de Catalunya.

Erra també ha demanat al Govern que aposti pel model de formació professional publicoprivada, preparada per donar resposta a les necessitats del territori i del teixit empresarial.

Finalment, la diputada ha demanat al conseller Cambray que passi a l’acció i lideri l’educació del país, i ha allargat la mà de Junts per fer una oposició constructiva.