Junts adverteix que l’acord entre PSOE i ERC “és un fracàs per Catalunya” i “un retrocés en drets fonamentals”

“ERC ha pactat que es castigui amb presó el referèndum de l’1-O”, afirma el diputat al Congrés, Josep Pagès

“L’actual codi penal és una autopista a la repressió. Amb aquesta reforma no s’ha aconseguit canviar res”, hi afegeix

Junts per Catalunya ha advertit avui que l’acord entre PSOE i ERC “és un fracàs per Catalunya” i “un retrocés en drets fonamentals”. En roda de premsa, el diputat al Congrés, Josep Pagès, ha assegurat que aquesta reforma “castiga amb presó els fets de l’1 d’Octubre. Es considera que va ser delicte”. Per aquest motiu, Junts ha votat en contra de la reforma proposada a la Comissió de Justícia que s’ha celebrat aquest matí. “De fet, s’està pactant un codi penal que implica no poder celebrar un referèndum legal”, ha apuntat el diputat. “L’actual codi penal és una autopista a la repressió. Amb aquesta reforma no s’aconsegueix canviar-lo. És l’acceptació definitiva del marc mental espanyol”, hi ha afegit.

 

Pagès ha avisat que aquesta reforma del codi penal que tiren endavant el govern espanyol i ERC “impedirà poder celebrar un referèndum legal”. El diputat ha assegurat que “ens trobem davant d’una enginyeria legislativa que pretén resoldre casos particulars: una llei a la carta per solucionar determinades situacions d’uns pocs. No s’avança sinó que es retocedeix”.

 

Junts ha presentat 19 esmenes a la reforma del Codi Penal partint de la base que l’1 d’Octubre no va ser delicte i amb l’objectiu d’homologar la legislació espanyola a l’europea. “No es tracta de reduir anys de presó sinó que no hi hagi presó per ningú, sobretot per uns fets que no són delictius. La taula de diàleg no era per solucionar el problema d’uns quants sinó que era per treballar per l’amnistia i l’autodeterminació, per resolder un conflicte polític”.

Pagès ha alertat que en aquest acord al qual s’ha arribat hi ha aspectes que suposen un pas enrere. “En matèria de desordres públics, per exemple, hi ha hagut una ampliació del ventall de l’afectació. Es mantenen conceptes jurídics indeterminats com ara l’intimidació, fet que obre una escletxa que nosaltres no acceptem de cap de les maneres”.

 

Pagès ha recordat que el què va ser “un anunci pompós del president Aragonès ha acabat amb l’acceptació d’esmenes del PSOE i el reconeixement que l’1-O va ser delicte”.