Junts acusa el govern espanyol d’utilitzar la baixada de l’IVA per tornar a injectar els pagaments milionaris a les elèctriques

Critica la nova injecció de 2.000 milions d’euros per a les elèctriques, que se sumen als 1.360 milions que ja es van aprovar a finals d’agost

Junts per Catalunya al Congrés ha acusat el govern espanyol d‘“utilitzar la baixada de l’IVA als aliments bàsics per introduir els clàssics pagaments a les grans energètiques”. La diputada, Pilar Calvo, ha criticat la manera de legislar de l’executiu. Calvo considera que s’utilitzen les mesures socials per sotmetre els partits a “un xantatge”. “La seva improvisació genera inseguretat jurídica i indefensió parlamentària perquè obliguen a votar, en bloc, el seu totum revolutum, ha afegit.

Junts considera que, si aquest reial decret tingués com a principal objectiu aprovar mesures socials, no s’hi inclourien les ajudes a les elèctriques i per aquest motiu hi ha votat en contra. Calvo ha acusat el govern espanyol de “regalar milionades a les elèctriques” mentre “dóna 200 euros als més vulnerables”.

Aquesta vegada, la xifra puja fins als 2.000 milions d’euros, una quantitat que se suma als 1.360 milions que ja es van aprovar a través d’un altre reial decret el mes d’agost passat. Calvo ha fet referència a les paraules de la ministra Teresa Ribera, que deia “no som Robin Hood però busquem l’equitat del sistema”. La diputada ha comentat que, “efectivament, no són Robin Hood. Aquest no hauria permès les comepensacions i prebendes que acaben beneficiant sempre les grans del sector elèctric”. Pel que fa a les ajudes elèctriques a les empreses, Junts critica la manca d’aquestes amb alguna excepció sonada. “Els 90 milions a la Comunitat Valenciana per invertir a la fàbrica de bateries ho justifiquen perquè gairebé el 6% de la població activa es dedica al sector de l’automoció. A Catalunya aquest percentatge arriba gairebé al 10%. Tot i això, els milions no arriben”, ha assegurat Calvo.