Junts aconsegueix que el Senat obri la porta a l’ús de les llengües cooficials en tota l’activitat parlamentària

Cleries: “Si aquesta Cambra és realment territorial, permetin que cadascú es pugui expressar en la seva pròpia llengua”

 

El portaveu de Junts per Catalunya al Senat, Josep Lluís Cleries, ha defensat aquest dimecres una Proposició de Reforma del Reglament del Senat per “la integració total de les llengües oficials” en l’activitat parlamentària. “És una iniciativa que no va contra res ni contra ningú, va a favor de les diferents llengües. Va a favor de totes les llengües oficials existents perquè hi hagi un tracte igualitari i de dignitat “, ha expressat el senador, que ha llançat una pregunta a l’hemicicle: “Qui es pot oposar al fet que, a la cambra territorial de l’Estat espanyol, parlem en les llengües cooficials amb tota normalitat?

 

Cleries ha instat la Cambra Alta a “deixar enrere el paradigma de les llengües cooficials com a element simbòlic” perquè “l’important és que tinguin un ús efectiu i reconegut“. “Quan parlem de normalitzar, volem dir posar en igualtat de condicions les llengües i suprimir determinats supremacismes“, ha destacat el senador, qui al seu torn ha recordat que normalitzar l’ús del català, el basc o el gallec “mai no pot considerar-se un malbaratament de recursos“.

 

El portaveu de Junts ha reiterat que “si aquesta Cambra és realment territorial, permetin que cadascú es pugui expressar en la seva pròpia llengua“. Cleries ha explicat que les llengües són un “element d’expressió, de comunicació, no d’enfrontament“, i que “la millor imatge d’un Estat espanyol que vulgui respectar això és que cada un es pugui expressar en la seva llengua al Senat“.

 

La nostra actitud és de respecte, mai d’odi, però també demanem respecte pel que és nostre”, ha subratllat Cleries. “Som el que som també per la nostra llengua, que ens dóna identitat“, ha afegit, abans d’insistir: “no parlem galego, euskera o català per fastiguejar ningú, és la nostra llengua; i avui, aquí, poden donar exemple de convivència permetent que hi participem en les nostres llengües“.

 

 

Madrid, 22 de setembre de 2021