Junts aconsegueix aprovar per amplia majoria una moció al Senat per lluitar contra l’atur juvenil

“4 de cada 10 joves no poden treballar, és una emergència social i laboral de país”, apunta la senadora Castellví

 

El grup de Junts per Catalunya al Senat ha defensat aquest dijous una moció que insta el Govern espanyol a promoure un paquet de mesures transversals per lluitar contra l’atur juvenil; la moció s’ha aprovat per amplia majoria a la cambra Alta. Per defensar la moció, ha intervingut, en primer lloc, la senadora i portaveu de Joventut al Senat, Assumpció Castellví, que ha qualificat l’atur juvenil com a “emergència social i laboral de país”, i ha avisat que la necessitat de buscar una solució es veu accentuada en el marc de la pandèmia, que ha fet augmentar la taxa d’atur entre els joves i ha provocat més precarització i explotació. “Les implicacions que se’n deriven requereixen mesures ambicioses i valentes”, ha dit.

 

Castellví ha recordat que la taxa de desocupació juvenil d’Espanya és la més alta d’Europa: “4 de cada 10 joves no poden treballar i un terç dels que treballen estan en ERTO”. A més, amb un 40% d’atur juvenil, uns salaris cada cop més baixos i l’excessiu preu dels lloguers, “1 de cada 5 joves està en risc de pobresa”. “La desigualtat fragmenta la societat i debilita la ciutadania i, per això, des de Junts fem nostres les paraules del Consell de Joventut i de la JNC, membres dels quals han fet acte de presencia al Ple, i posem les mesures necessàries per frenar aquesta desigualtat”, ha subratllat.

 

De la seva banda, el portaveu de Treball de Junts al Senat, Josep Maria Cervera, ha explicat que el jovent ha de poder creure en un futur de progrés i que, per fer-ho, “calen mesures, situant els joves al centre de les polítiques públiques”. “Els joves han de poder desenvolupar els seus projectes de vida perquè són ells els que construiran el futur del nostre país”, ha afegit el senador, qui ha destacat que “malgrat que la nostra proposta ha estat aigualida, reiterem les gràcies a tots els interlocutors i als grups que donen suport a la moció. I gràcies també als joves, que treballeu per guanyar-vos el futur!”.

 

La moció ha quedat redactada de la següent manera:

 

El Senat insta el Govern espanyol a:

1.Impulsar i actualitzar els Plans Estratègics d’Ocupació Juvenil per incrementar l’ocupació laboral i reduir la temporalitat dels contractes entre joves menors de 30 anys.

 

  1. Impulsar reformes en l’àmbit laboral que impulsin la contractació indefinida, a través d’una simplificació dels contractes, millorar l’ocupabilitat dels joves i reduir la desocupació juvenil, així com impulsar la modernització de la negociació col·lectiva.

 

  1. Complir amb els compromisos d’augment del Salari Mínim Interprofessional en aquesta legislatura.

 

  1. Impulsar les polítiques actives d’ocupació i simplificar el sistema de protecció per desocupació, garantint una atenció individualitzada, professional i integral als aturats i aturades, dirigida a la seva ràpida reincorporació en el mercat de treball, prestant especial atenció als joves, aturats de llarga durada i als supòsits d’exclusió social. Desenvolupar mesures específiques i facilitar recursos per fomentar l’emprenedoria i l’autoocupació entre joves menors de 30 anys.

 

  1. Incrementar els recursos per al desenvolupament en l’àmbit autonòmic de la formació professional i de competències en sectors estratègics i de futur de cada comunitat autònoma, així com per al desenvolupament i formació en drets laborals dins el Pla Nacional per a la Garantia Juvenil.

 

  1. Desenvolupar la Llei del Treball a Distància per garantir els drets laborals dels joves, i establir un marc de seguretat laboral en matèria de desconnexió digital, de dret a la privacitat en comptes i dispositius privats.

 

 

 

 

Madrid, 13 de maig de 2021