Josep Rius: “Si Junts per Catalunya no estigués al Govern, avui no hi hauria un decret de la Generalitat contra la decisió del TSJC”

El vicepresident i portaveu de Junts afirma que el decret protegeix els directors de centre i els mestres i rebutja explícitament les quotes en l’ensenyament 

 

Junts per Catalunya celebra que el Govern de la Generalitat aprovi un decret per fer front a la sentència del TSJC que volia imposar el 25% del castellà a les escoles. En roda de premsa, el vicepresident i portaveu de Junts, Josep Rius, ha afirmat que “si Junts per Catalunya no estigués al Govern, avui no hi hauria un decret de la Generalitat contra la decisió del TSJC”

El portaveu ha posat de relleu que el decret protegeix els directors de centre i els mestres, perquè els projectes lingüístics de cada centre els aprovarà el departament d’Educació. I, per altra banda, rebutja explícitament les quotes en l’ensenyament, perquè són pedagògicament aberrants i posen en qüestió el model d’escola catalana.

Rius ha recordat que en l’acord del 24 de març, “els projectes lingüístics de cada centre el validaven els directors, sense intervenció d’Ensenyament, cosa que deixava els docents desprotegits davant una justícia espanyola decidida a imposar el castellà”. En aquest sentit, ha defensat que “no és veritat que entre l’acord del 24 de març i el del 24 de maig no hagi canviat res: ara els directors de centre estan protegits, els projectes lingüístics els valida el departament d’Ensenyament, hi ha un rebuig explícit a les quotes i es protegeix el model d’escola catalana”. Tot i així el vicepresident ha afirmat que el model d’escola catalana i la immersió lingüística “no estaran protegits fins que Catalunya disposi d’un estat propi. Mentrestant la justícia espanyola, amb la complicitat del PP i del PSOE, continuaran intentant imposar el castellà a cop de llei”

Per altra banda, l’executiva de Junts ha valorat positivament les jornades municipalistes celebrades aquest cap de setmana a Reus, on van participar membres de l’executiva, alcaldes i càrrecs electes d’arreu de Junts del país. A un any de les eleccions municipals Junts ja té 100 candidats proclamats i en les properes setmanes se n’aniran coneixent més. Aquesta setmana s’ha sabut també que l’actual tinent d’alcalde de Vilafranca, Aureli Díaz, serà el candidat de Junts a l’alcaldia.

Rius ha fet una crida a “sumar al voltant de Junts tot el municipalisme independentista, de diferents corrents polítics. Per garantir alcaldies independentistes, cal concentrar el vot en Junts i no perdre cap papereta”. Per això ha afirmat que “no podem permetre que es repeteixin episodis com els de Sant Cugat, Tàrrega o Figueres, on pactes tripartits van barrar el pas a alcaldes de Junts per Catalunya”. El portaveu ha afirmat que Junts prioritzarà la formació de governs independentistes al municipi. 

Respecte la llei audiovisual aprovada la setmana passada al Congrés dels Diputats, en què Junts hi va votar en contra, el portaveu ha afirmat que la llei “protegeix els oligopolis comunicatius i no respecta el caràcter pluricultural i plurilingüístic de l’estat”. Rius ha denunciat que “el PSOE en va tenir prou amb una abstenció del PP per ignorar les reivindicacions dels partits independentistes catalans. Quan es tracta de salvar Espanya, el PSOE i el PP fan pinya. L’independentisme hauria d’aprendre la lliçó i fer pinya més sovint a Madrid” i ha criticat que les promeses del PSOE “mai es compleixen”: “ni llei d’audiovisual, ni blindatge del català amb la llei Celáa ni taula de diàleg ni res de res”

En aquest sentit, ha recordat que ERC va donar suport als pressupostos de l’estat a canvi d’una llei audiovisual que havia d’obligar a les plataformes privades com Netflix, a emetre o traduir un percentatge del seus productes. Cosa que al final no ha succeït. “Alguns líders independentistes els hauria de preocupar menys el que passa a Waterloo i preocupar-se més del balanç de la seva política al Congrés dels Diputats. De moment, ni peix ni cove”, ha reblat. 

 

Barcelona, 30 de maig de 2022.