Josep Pagès: “El català és tractat com una llengua de segona a l’administració de Justícia”

“L’Estat espanyol es nega a complir les seves obligacions i amb la seva passivitat vulnera els drets lingüístics dels catalans i de tots els ciutadans parlants de llengües cooficials”

 

El portaveu de Justícia de Junts per Catalunya al Congrés, Josep Pagès, ha preguntat aquest dimecres al ministre de Justícia “quines actuacions s’han realitzat per assegurar que els òrgans jurisdiccionals, a petició d’una de les parts, segueixin el procediment en les llengües cooficials“. Pagès ha explicat que, en l’administració de Justícia, “el català, com les altres llengües cooficials, és tractat com una llengua de segona, i el seu ús ja ha baixat de el 10% i és pràcticament residual“. “Ahir una institució suposadament culta, la Biblioteca Nacional, es va disculpar per exhibir uns materials en català, i es va referir al català com una llengua vernacla, que per si vostès no ho saben, vol dir vulgar, ordinari, domèstic; en definitiva, una llengua de segona d’una gent de segona “, ha afegit.

 

El diputat ha destacat que l’Estat espanyol va ratificar el 2001 la Carta Europea de les Llengües regionals o minoritàries, però en aquests vint anys en quatre ocasions el Comitè de Ministres de el Consell d’Europa li ha reclamat que esmeni la Llei Orgànica de el Poder Judicial i garanteixi que els judicis puguin seguir-se en les llengües cooficials. En aquest sentit, Pagès ha subratllat que “l’Estat espanyol, sense importar el color de Govern de torn, es nega a complir les obligacions que va adquirir quan va ratificar la Carta, que és dret intern a tots els efectes, i amb la seva passivitat vulnera els drets lingüístics dels catalans i de tots els ciutadans parlants de llengües cooficials“.

 

Per tot això, Pagès ha reclamat al ministre de Justícia que s’estableixi l’obligació per a jutges, fiscals i personal de l’administració de justícia d’acreditar una competència suficient en català i en les altres llengües cooficials per poder exercir les seves funcions en les comunitats autònomes on estiguin reconegudes. “No hi ha altra alternativa, compleixin amb les seves obligacions“.

 

Madrid, 14 d’abril de 2021