Jordi Sànchez responsabilitza a la Moncloa del veto a la delegació de Junts a la taula de diàleg

El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, ha insistit que és un conflicte “de país” i no pas “entre governs” i ha confirmat que no es modificarà la delegació de Junts

 

El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, ha lamentat en roda de premsa el veto que la Moncloa ha imposat a la delegació de Junts per Catalunya a la taula de diàleg. Aquest matí el partit ha proposat al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que el vicepresident Jordi Puigneró, el conseller Jordi Turull, el secretari general Jordi Sànchez i la portaveu de Junts al Congrés, Miriam Nogueras, per formar part de la delegació catalana a la taula de diàleg. 

 

Sànchez ha assegurat que “estem davant un conflicte de país, no davant un conflicte entre governs” i ha recordat que quan es va reunir la taula de diàleg per primera vegada, encapçalada pel president de la Generalitat Quim Torra i el president espanyol Pedro Sánchez, en la delegació catalana hi havia membres que no formaven part del govern. En aquest sentit el secretari general ha confirmat que Junts no pensa modificar la delegació proposada per a la taula de diàleg, perquè canviar-la seria “acceptar un xantatge”

 

El secretari general ha denunciat que és un “mal presagi” que el govern espanyol no accepti la delegació catalana: “si el govern espanyol és incapaç d’acceptar aquests interlocutors, ciutadans del país honorables per les seves conviccions democràtiques, com hem d’esperar que accepti abordar la resolució del conflicte amb l’amnistia i l’autodeterminació?”. En aquest sentit, Sànchez ha assegurat que “Junts per Catalunya ha estat configurant el millor equip possible per abordar els dos eixos centrals al voltant de l’amnistia i l’autodeterminació. Hem apostat per una delegació del més alt nivell institucional” i ha insistit una vegada més en el compromís del partit en la taula: “tenim lleialtat absoluta i el compromís amb trobar una solució al conflicte”

 

La taula es reunirà demà a la tarda al Palau de la Generalitat, de moment només amb els membres d’ERC a la delegació catalana. El secretari general ha criticat que si demà la cadira de Junts queda buida no serà per culpa del partit, sinó “per estar vetats i perquè el president Aragonès no ha nomenat uns noms que no eren de la satisfacció del govern espanyol” i ha avisat que sense la presència de Junts “demà la unitat independentista serà més dèbil”. Sànchez ha dit que té la “convicció” que el president Pere Aragonès no ha acceptat els noms de Junts per Catalunya per ordres de la Moncloa, igual que “la desaparició de la proposta d’ERC d’Oriol Junqueras a la taula”, ha reblat. En aquest sentit Sànchez ha assegurat que “Junts segueix mantenint la confiança en el president Aragonès”, així com també ha afirmat que demanaran tenir coneixement dels avenços de la taula i que participaran a la taula de diàleg “tan bon punt Moncloa aixequi el veto”. El secretari general ha assegurat que espera que els presidents de la Generalitat i espanyol demà abordin “la resolució del conflicte”, especialment “l’amnistia i l’autodeterminació”, perquè sinó, assegura, serà “difícil d’explicar”

 

Barcelona, 14 de setembre de 2021.