Jordi Sànchez assegura que “no hi ha cap obstacle insalvable” que impedeixi tancar un acord amb ERC

El secretari general de Junts insisteix en la urgència de teixir una unitat independentista per defensar el dret d’autodeterminació i es mostra escèptic que els resultats de les eleccions a Madrid donin cap oportunitat nova al diàleg

El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, ha assegurat que “no hi ha cap obstacle insalvable que impedeixi tancar un acord” de legislatura amb Esquerra Republicana. Sànchez n’ha parlat aquest divendres en una roda de premsa en què ha apuntat que les converses entre Junts i Esquerra “avancen satisfactòriament” i que això fa pensar “que en els propers dies hi pot haver un acord”. Tot i que ha assenyalat que queden “aspectes importants per tancar”, Jordi Sànchez ha volgut deixar clar que “en cap cas aquests aspectes poden ser l’excusa per no tancar aquest acord”.

Pel que fa a les negociacions, el secretari general s’ha mostrat optimista i ha remarcat els avenços a què s’ha arribat fins ara, com per exemple que s’ha tancat un programa de rellançament de la vida econòmica i social, i que es continua treballant amb l’estructura de Govern “que per Junts s’aplicaria l’acord del 2018 amb els papers intercanviats i actualitzat al 2021”. Sobre la unitat estratègica, segons ha apuntat el dirigent de Junts, “s’estan polint els serrells amb els dos elements clau de les discussions”, que són la coordinació de les formacions independentistes i la unitat a Madrid.

 

En aquesta línia, Jordi Sànchez ha apel·lat de nou a la unitat independentista, tant de les forces polítiques que estan a les institucions com de les entitats civils davant les ofensives de l’estat espanyol: “Estiguem preparats, treballem més coordinadament que mai unint treball associatiu, cívic i polític i institucional, unint l’interior amb l’exili”. En aquest punt, en secretari general ha volgut remarcar, però que aquesta coordinació entre Catalunya i l’exili “no vol dir ni fer més petit el Govern de Catalunya ni plantejar cap tutela pel futur president de la Generalitat”.

 

Escenari post electoral a Madrid

Sobre l’escenari posterior a les eleccions a Madrid, Jordi Sànchez ha considerat que el resultat obre “encara més la urgència a un acord independentista” per front a la represa econòmica i social del país, així com a incorporar una defensa “eficaç dels drets i llibertats en un moment en què la inestabilitat política a l’Estat sembla més que evident”. En la resolució del conflicte, Jordi Sànchez ha recordat que des del primer moment, Junts per Catalunya ha apostat per la negociació i el diàleg, però que a l’altre costat hi ha hagut un PSOE i un govern espanyol que “no han donat en dos anys cap mostra evident de resoldre el conflicte polític”. En opinió de Sànchez, malgrat que hi ha qui interpreta que el PSOE “en la seva debilitat, estarà més propera a acceptar una resolució dialogada del conflicte polític amb Catalunya”, Junts per Catalunya es manifesta “escèptica sobre aquesta possibilitat”.

 

Barcelona, 7 de maig de 2021

http://www.flickr.com/photos/juntsxcat/albums/72157719115350099/with/51163918379/