Illamola Dausà demana al Govern espanyol que prengui exemple del Canadà o el Regne Unit i abandoni la via turca amb Catalunya

“És intolerable que un país tingui presos polítics, es diguin Alexei Navalny, Oriol Junqueras o Jordi Turull”, destaca

 

La portaveu d’Exteriors de Junts per Catalunya al Congrés, Mariona Illamola Dausà, ha preguntat aquest dimecres a la ministra d’Exteriors si considera que el conflicte entre Catalunya i Espanya és un assumpte intern: “Sap per què ha de defensar les credencials democràtiques d’Espanya cada vegada que s’embarca en viatges oficials? Perquè a l’estranger veuen que la seva resposta a la minoria nacional catalana no és la d’oferir una solució política, sinó la d’empresonar o forçar a l’exili als seus líders“, ha destacat la diputada. “Prenguin exemple de Canadà o el Regne Unit i abandonin la via turca“, ha insistit, abans d’afegir: “O ho fan o seguiran mereixent el qualificatiu que els va posar la CNN l’1 d’octubre, la vergonya d’Europa“.

 

En la seva intervenció, Illamola Dausà ha subratllat que Estats Units ha inclòs en el seu informe sobre l’estat dels drets humans la situació dels presos polítics catalans, i “el contingut no és gens positiu per a la imatge exterior d’Espanya“. “Les conclusions del Grup de Detencions Arbitràries de Nacions Unides consideren l’empresonament dels líders catalans una forma d’intimidació política“, ha afegit. La diputada ha recordat que, en una entrevista a la televisió pública d’Estònia, Laya es va mostrar ofesa per les comparacions entre Espanya i Rússia: “És intolerable que un país tingui presos polítics, es diguin Alexei Navalny, Oriol Junqueras o Jordi Turull“.

 

La diputada ha advertit que “Espanya és una anomalia a Europa per les seves violacions sistemàtiques dels drets d’una minoria nacional com la catalana“, i ha retret a Laya la comparació de l’independentisme català amb els assassinats d’un grup terrorista que va fer la ministra en una entrevista. “És impropi d’un governant“, ha dit. “Hi ha qui voldria passar pàgina, hi ha altres, com vostè, que juguen amb les xifres per adaptar-les als seus interessos sense gaire èxit perquè la realitat és tossuda i el 52% dels votants catalans vol la independència, i la vol ara“, ha tancat.

 

 

Madrid, 12 de maig de 2021