Illamola Dausà defensa una iniciativa conjunta per a l’alliberament dels civils i militars armenis retinguts a l’Azerbaidjan

“L’acord per la fi del conflicte a Nagorno-Karabaj preveu l’intercanvi de presoners de guerra, però l’Azerbaidjan no ha complert”

 

La portaveu d’Exteriors de Junts per Catalunya al Congrés, Mariona Illamola Dausà, ha defensat aquest dimecres en Comissió una Proposició no de Llei relativa a l’alto el foc del conflicte armat a Nagorno-Karabaj. La diputada ha explicat que el passat 9 de novembre els governs d’Armènia i l’Azerbaidjan, amb la mediació de Rússia, van signar un acord d’alto el foc que va suposar el cessament del conflicte a Nagorno-Karabaj. “L’acord preveu l’intercanvi de presoners de guerra, ostatges i altres detinguts, però fins a la data el govern de l’Azerbaidjan no ha complert amb les obligacions assumides en aquest sentit“, ha dit. Segons el TEDH, hi ha prop de 200 civils i militars d’origen armeni a Bakú, entre ells familiars de ciutadans residents a Catalunya. En aquest sentit, Illamola Dausà ha apuntat que “diverses organitzacions internacionals han constatat que els presoners de guerra estan sent objecte de tractes vexatoris i tortures“.

 

Aprovada per unanimitat

L’incompliment de l’acord trilateral per part de l’Azerbaidjan suposa una greu infracció del dret internacional dels drets humans i del dret internacional humanitari. Davant d’aquesta situació, Junts per Catalunya i tots els grups signants de la iniciativa, aprovada per unanimitat, insten el Govern espanyol a requerir a les autoritats de l’Azerbaidjan el compliment de les obligacions contretes en l’acord trilateral de 9 de novembre; a requerir a les autoritats de l’Azerbaidjan l’alliberament immediat de tots els civils i militars d’origen armeni retinguts, així com el requeriment a les autoritats de l’Azerbaidjan a proporcionar informació de les persones en parador desconegut. A més, s’insta les autoritats de l’Azerbaidjan a retirar les seves tropes de la província de Syunik, al sud d’Armènia, per tal de restablir la confiança entre les parts i aconseguir la represa de les negociacions sota els auspicis del Grup de Minsk de l’OSCE .

 

 

 

Madrid, 26 de maig de 2021