Geis defensa al País Basc el sistema d’universitats i recerca català davant “l’amenaça” de la llei espanyola

La consellera es reuneix a Bilbao amb el conseller d’educació basc per compartir reptes sobre polítiques universitàries i de recerca i desenvolupar sinergies entre Catalunya i el País Basc en aquests àmbits

 

La consellera de Recera i Universitats, Gemma Geis, ha reiterat al País Basc la defensa del sistema d’universitats i recerca català davant “l’amenaça” de la llei espanyola. La consellera s’ha reunit amb el conseller d’Educació basc, Jokin Bildarratz, per compartir reptes sobre polítiques universitàries i de recerca i desenvolupar sinergies entre les administracions catalana i basca en aquests àmbits. 

En la compareixença conjunta amb Bildarratz, Geis ha detallat que durant la reunió “hem parlat de quines són les amenaces que tenim en aquests moments com és aquest projecte de llei d’universitats”. La consellera ha expressat el compromís dels governs català i basc per protegir els respectius sistemes d’universitats i recerca de “l’impuls recentralitzador” de l’Estat amb el projecte de Llei orgànica del sistema universitari, que poden atemptar contra l’autonomia universitària i les competències plenes dels governs basc i català en matèria d’ordenació de l’educació superior. “Compartim amb el govern basc la defensa dels nostres sistemes davant les amenaces de la llei d’universitats espanyola”, ha afirmat. 

Geis ha valorat molt positivament la reunió amb el conseller d’educació basc. En aquest sentit, ha afirmat que “avui comencem una relació amb el Govern basc en matèria de coneixement” i que  “ens ha permès abordar alguns projectes de col·laboració en àmbits com ara la intel·ligència artificial, la fotònica, la recerca biomèdica o les polítiques de transferència de coneixement”

La reunió de la consellera Geis amb el conseller Bildarratz s’emmarca en una visita institucional de la titular de Recerca i Universitats a Euskadi durant dos dies. En la jornada d’ahir a més de reunir-se amb el titular d’educació basc, ha mantingut una reunió amb la direcció d’Ikerbasque, la Fundació Basca per a la Ciència. Avui està previst que la consellera es reuneixi amb dos centres de recerca bascos especialitzats en biofísica molecular i en l’estudi del canvi climàtic.